silmäneula kulttuuri on muutosta

Onko uusi kansallisaate negativistinen aate?

Uuden kanssalliaatteen luonne on ainoastaan negatiivinen. Kansallisaate tänään on sitä että valitetaan suomalaisten tyhmyydestä ja lammasmaisuudesta ja korostetaan kaikkea negatiivista.

Edes nuorten kiekkoleijonien voitto Malmössä ei saanut ainottakaan kommenttia niiltä jotka sanovat itseään kansallismielisiksi. Sini Saarelan manaaminen oli silloinkin paljon tärkeämpää.

Kansallismielisyys on siis sitä että haukutaan kaikkea suomalaista, ihaillaan presidentti Putinia, lyödään kiiloja suomalaisten sieluihin kyseenalaistamalla kaksikielisen historiamme ja vouhotetaan uskonnollisista vähemmistöistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (122 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mitä jos kommentaattorini nyt vähän pysyisi aiheessa.

Lauri Korhonen

Kritisoit kanssallisaatetta. Eikö federalismi olekaan sen ainoa vaihtoehto?

Minusta olet joko-tai.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #3

Yritän etsiä sen kansallisaatteen luonnetta joka on nähtävästi sinunkin aatteesi siis jos minun luonnemääritykseni stemmaa.
Mitä mieltä olet sitten Hauta-Ahon blogista tässä alla? Se poikkeaa retoriikassaan negatiivisesta PS-valtavirrasta.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #4

Hauta-ahon blogissa on monia hyvä oivalluksia mutta useita myös vähemmän hyviä ts ajatuksena hienoja mutta käytännössä mahdottomia ja toteuttamiskelvottomia.

Hyviä mm.

- Siinä maassa kunnioitetaan lakia ja sen maan laki on selkeä. (Tuli mieleen mm Greenpeace ja Sini Saarela)

- Sen maan rajoja vartioidaan tarkasti yöllä ja päivällä – maalla, merellä ja ilmassa. Sen maan rajoja vartioi oman maan kansalainen.

- Sitä maata, sen koteja ja kansalaisia puolustetaan – tarvittaessa vaikka asein.

Vähemmän hyviä mm.

- Jokainen joka on tulossa suuressa hädässä ja avuntarpeessa otetaan vastaan.

Hauta-ahon kirjoituksesta huomaa että mies kykenee kohtaamaan todellisuuden myös pelkkien kauniiden ajatusten sijaan. Siitä hälle monta pistettä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #10

Ihan riippumatta ideologiasta Hauta-aho antaa vaikutelman ihmisestä joka on valmis käärimään hihansa ja ryhtymään johonkin kun työtä on tarjolla. Toisin kuin ihmiset jotka vouhottavat netissä ja pelottelevat kansalaisia ja haukkuvat köyhiä jne. Hän ei myöskään ulkoistanut ruotsinkielisiä tai naisia visioistaan.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #15

Mitä niitä unohtamaan. Kunhan eivät yritä orjuuttaa toisia mielensä mukaan.

Jos jos tietäisit muutakin kuin mitä netistä näet. Tekemisistä.

Jokainen pelkää jotakin.

Lisäys. Kiva että pidät vetelehtimistä ja yhteiskunnan kontolla loisimista paheena. Niin minäkin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #18

Hauta-aho tekee koko ajan työtä ja on yhteyksiä hakeva kielessään. Ikävä kyllä sinut pistäisin siinä työssä lähes nollasuorittajaksi. Sinä hypit netissä vain verbaalihakkaamassa ihmisiä jotka koet poliittisiksi vastustajiksisi. Se on myös loisimista että ei rakenna vuoropuhelua vaan ainoastaan agitoi.
Onko syy siihen että sinulla ei ole omia blogeja se että ylläpito on estänyt? Jos ei ole se vaan kuvastaa loisimistasi sanan yllä kuvatussa merkityksessä.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #23

Nähtävästi luet puheenvuoroja valikoiden? Tai ehkä ymmärryksesi toimii niin?

Voisin kirjoittaa blogeja mutta mitä se hyödyttäisi - ei ainakaan sinua.

Ja sinä hyökkäät toistuvasti persoonaani.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #27

Mitä eroa siinä on hyökätä sinun keskustelutapojasi vastaan tai että sinä kutsut ihmisiä loisiksi tai vetelehtijöiksi. Minusta on reilumpaa haukkua läanäolevia kuin harrastaa ihmisten ja ihmisryhmien dissausta.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #29

Minä tulkitsin että arvostat ihmisiä jotka eivät loisi tai vetelehdi. :D

Kerroit Hauta-ahosta arvostavasi ihmistä "joka on valmis käärimään hihansa ja ryhtymään johonkin kun työtä on tarjolla". Ts et arvosta ihistä joka ei tarjolla olevaan työhön tartu.

Jos ei tartu vaikka pystyisi niin loisiminen ja vetelehtiminen siitä minulle tulee mieleen.

Voit itse nimittää miksi tahdot. Joka tapauksessa kerroit arvostuksestasi ihan itse. Teitkö arvoasteikkosi paljastuksen vahingossa sitä en tiedä.

MINÄ käytän suomen kielen sanoja muilta lupaa siihen kysymättä.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #15

Sini,siitä onkin kauan, kun olen viimeksi tavannut sinut yhteisymmärryksen merkeissä. Voimme varmaan yksimielisesti antaa kiitoksen Sepon tekstille siitä viisaudesta, jolla se saa usein vastakkaisille puoliile rajaa (todellista tai kuviteltua) päätyvät ihmiset näkemään,ainakin hetken, sen tosiasian, että se mikä meitä yhdistää on kuitenkin tärkeämpää, kuin ne seikat, jotka meitä erottavat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #47

Niin Seppo viestittää rakentavaa suhtautumista maailmaan. Ihmiset voivat olla eri mieltä mutta kuitenkin huolehtia että keskustelu jatkuu. (poistin alempaa kommenttini nr 52 jossa kysyin kenelle oli kysymyksesi.)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

No, 1800-luvun kansallisaatteella oli tietty funktio ja se synnytti myös kansallisromantiikkaa. Kansallisromantiikan aikana tuotettin paljon kulttuuria, taidetta ja muuta positiivista.

Nykyinen kansallisaatemuotivirtaus on tyypiltään erilainen. Siihen ei liity minkäänlainen kulttuurintuottaminen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Näin on Petra. Mihin se silloin johtaa on seuraava kysymys.
Ainakaan ihmisten henkisiä voimavaroja ei hyödynnetä jos kaikki ilmaisu on vouhotusta.
Vähitellen ehkä osa muotikansallisuusmielistä jättävät liikkeen silkasta kulttuurinälästä. ; )

Lauri Korhonen

Ehkä. Tai sitten ymmärtävät ettei kansallisaate ja kultturi sulje toisiaan pois kuin joidenkin harvojen mielissä ehkä. Kummastakin voi nauttia ilman henkisiä rajoja.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Ennen kaikkea tuolloin alettiin näkemään ns. loisijossakin potentiaalia. Pelimannit ja kulkuriromantiikka, sekä jopa juoppojen rellestäjien tuottama korkeakulttuuri otettiin avosylin vastaan piireissä jotka toivat posiitivisen muutoksen aallon kansamme varpaita huuhtomaan. Saimme hetken olla ylpeitä siitä mitä olemme saaneet aikaan keskenään.

Sitten niistä tehtiin normeja. Edistys lakkasi siihen. Taide joka ennen katseli ympärilleen, koitetaan pakottaa katselemaan taaksensa.

Janne Suuronen
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sinä profiloidut eleganttina keskustelijana, missä opit tuon?

Janne Suuronen

Suomi on maailman 7. onnellisin valtio ja sinä jauhat negatiivisuudesta. Joten en tosiaankaan ole varma, että kirjoititko enemmän kuvausta itsestäsi vai meistä muista.
http://www.talouselama.fi/uutiset/tutkimus+suomi+o...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #60

Hyvä muistaa tuo Suomen onnellisuus!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei ole olemassa mitään uutta kansallisaatetta. Nykyisen kansainvälistyvän kehityksen vastustaminen vain luo harhan siitä. Peruskriittinen ei kykene myönteiseen ajatteluun ja jonkin asian puolesta toimimiseen. Aatteen olemassaolo edellyttäisi unelmaa, jonka puolesta haluaa tehdä työtä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Siinä oli kovia väitteitä. Tottahan se on että jos ei ole mitään rakentavaa työtä ei voi olla mitään aatettakaan. Eli negatiivisen vouhotuksen takana on pelkkä nihilismi.

Lauri Korhonen

Vain federalisti voi nähdä kansallisaatteen nihilisminä.

Ja vartioidut rajat ne on liittovaltiollakin.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Sitä tunnutaan harrastavan puolin, jos toisinkin... Ikävää, että se kyetään se malka näkemään vain siellä kaverin silmässä.

Kommentti tässä kohtaa lähinnä Sinille...

Lauri Korhonen

Uimonen. Mielestäni lausumasi voi osoittaa virheelliseksi yhdellä virkkeellä:

Kansallisvaltion puolesta federalisteja vastaan.

Paino sanoilla: kansallisvaltion puolesta

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Entä kansallisvaltion puolesta fasismia vastaan. Fasismi nostaa päätään Kreikassa, Venäjällä, Unkarissa, Puolassa ja muualla entisillä Neuvostoliiton kasarmeilla.
Minä en ainakaan uskalla liittyä eu-vastustajiin jos on pienintäkään pelkoa että flirttailevat fasismin kanssa ja sitä on tällä hetkellä.
Se kansallisvaltio jonka minä tunnen on osa eu´ta.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #22

Muistaakseni sinä hehkutit kiakkovieraitakin.

Oleko koskaan kysynyt itseltäsi syytä siihen näkemääsi fasismin nousuun?

Wikipedia: "KansallisSOSIALISMIN on myös monissa suhteissa katsottu muistuttaneen fasismia ja se luetaan toisinaan yhdeksi fasismin muodoksi."

Caps minun.

En voi mitään jos käsitteet menevät päissään mössöksi.

EU:sta ollaan tekemässä liittovaltiota. Siis kannatat federalismia ja kaikkea mitä se tuo tullessaan. Jos vaikka kansallissosialismin siihen et voi kansallisesti liittovaltiossa vaikuttaa. Olepa hyvä vaan sitten.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #24

En minä hehkuttanut kiakkovieraiden kömmähdyksiä (ikkunanrikkominen jms) mutta miekkarin järjestäminen itsenäisyyspäivänä ja vieläpä hauskojen kiakkotempausten ja hyvän musiikin ja rummutuksen kanssa on sellaista kansanjuhlameininkiä jota tuen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #24

Syy fasismin nousuun on asia jota mietin koko ajan. Yksi syy minun mielestäni on se että sitä on historiallisti ollut. En usko että fasismia nyt keksittäisiin jos sitä ei olisi ollut historiassa esim täällä Suomessakin.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #31

Toinen merkille pantava seikka että jokainen tuntuu kytkevän fasismiin mikä kulloinkin agendaan sopii. Sellaistakin mikä ei siihen kuulu.

Toisaalta taas helposti unohdetaan totalitaristiset hirveydet mitkä käytännön sovellutuksiin Marxismista - marxismi-leninismista ja sosialismista on aina tavalla tai toisella kuulunut.

Etenkin tähän syyllistyy usein ne jotka itkevät fasismia. Vaikka ymmärtäähän tuon.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #42

No missä se totaalimarxismi nyt sitten luuraa, ai niin Filel Castron ruumis tuolla mun sohvan alla.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #43

Sanojen ja ajattelun kontrolliin pyrkimisessä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #46

Ettet vain pidä sitä kontrolliin pyrkimisenä että osallistuu keskuteluun muutkin kuin sinun kanssasi samanmieliset?

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #56

En. Mutta sitä pidän että yrität kertoa mitä voin sanoa ja mitä en.

"sinä kutsut ihmisiä loisiksi tai vetelehtijöiksi."

Norsu et ainakaan ole koska norsulla on pitkä muisti.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #22

Nyt sinä kyllä tulet ohittaneeksi kaksi tärkeää seikkaa: ensinnäkin tuo fasismin nousu on suoraa seurausta EU:sta ja sen harjoittamasta ryöstöstä, jolla viedään ihmisilta niin työ, toivo kuin tulevaisuuskin. Ja toisekseen: jos on EU, ei ole kansallisvaltioita. On vain pienen eliitin ja suurten korporaatioiden etuja ajava epädemokraattinen diktatuuri, jossa kansalaisilla ei ole kuin korkeintan hiukan orjuudesta poikkeava asema.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #51

#51 Luulet siis että ilman eu´ta talousalueemme ei olisi lamassa? Millä selvänäkijän elkeellä sen voit määritellä. Esim Nokian kaatuminen liittyykö se EU´hun?

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #53

Ilman EU:ta meillä olisi käytettävissämme keinot, joilla korjata tuota talouden tilaa. Eikä meillä olisi nivaskaa Suomelle haitallisia direktiivejä. Eikä meidän tarvitsisi henki kukussa pelätä, että EU liittää meidät katastrofaaliseen vapaakauppasopimukseen USA:n kanssa. Ja jos nyt kysyt miten niin katastrofaaliseen, niin otapa selvää, mitä vastaava sopimus on Etelä-amerikalle merkinnyt. Kehoittaisin lukemaan myös tämän: http://mondediplo.fi/digi/lehti/6-2013/artikkeli/v...

Mutta on asioita, joiden painoarvo on suurempi kuin pelkän talouden. Tiesitkö sinä esimerkiksi, että Lissabonin sopimukseen on alaviitteen alaviitteeseen piilotettuna kuolemanrangaistuksen palauttaminen käyttöön? Löydät sen esim tästä kirjoitusesta: euro-med.dk

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #71

Oliko voi viimeinen linkki tai googlattava?

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #73

Linkki, mutta nettitumpelouteni iski jälleen. Mutta jaksaapa tuon kirjoittaakin.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Börje Uimonen, keveästipä sinä ohitat tuon Sepon sanoiksi pukeman aatteen ja unelman. Kertoisitko nyt myös, miksi federalistin aate ja unelma ohittaa paremmuudessaan tuon Sepon näyn. Se nimittäin melkoisella tarkkuudella edustaa juuri sitä, minkä puolesta monet meistä federalismin ja globalismin vastustajista haluamme tehdä töitä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Sepon unelmaa lukiessani mieleen tuli Vartiotorni lehden kansikuva. Tai siis jonkun uskonlahkon paratiisikuvitelma. Olen ohittanut nekin aina, joten saattoi tulla mainituksi väärä lähde.

Suomalaisuus on vähän rosoisempi juttu.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #75

Lappalainen kuitenkin kehui estoitta.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Sä oot mun mielestä todella pahasti eksyksissa siitä, mitä uskon kansallisuusaatteesta elävän hiljaisten kansalaisten raskautetuissa sydämissä. Se on kaipaus siihen, että saisimme päättää omista asioistamme oman oikeudenmukaisuuskäsitystemme pohjalta.

Järjellä ja sydämellä... Kansallisuus yhdistää meitä, halusit tai et, eikä se estä globaalin omantunnon kantamista.

Ja Börjelle sen verran, että mä näen ihan itse tuntemissani ihmisissä hyvin positiivisen kansallisuusaatteen nousua, jolla ei ole mitään tekemistä esimerkiksi rasismin kanssa. Ja me teemme työtä oikeudenmukaisuuden ja itsemääräämisoikeuden puolesta.

Hienoa ja talvista sunnuntaita.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onhan meillä tuhansia asioita joista saamme päättää. Yhteinen pitäisi olla suru siitä että emme esim paikallistasolla ole osanneet luoda foorumeita tai yhdistyksiä tai vaikuttamisväyliä joilla voisimme parantaa asioita. Ja kun sen toteamme meidän pitää vaan mennä mukaan tekemään parempaa kuntaa tai kaupunginosaa ja niin edelleen. Nyt puhutaan paljon yksilön vastuusta terveydestään ja ravinnostaan ja liikunnasta ja raittiudesta ja omasta taloudestakin, mutta vähemmän puhutaan yhteisöjen tarpeista.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Ylärakennne, joka muodostuu korporaatiotalouden ja politiikalla peitellyn omaneduntavoittelijajuoksupoikien ja tyttöjen omien intressien ajamisesta estää kaiken mainitsemasi kaivatun lähidemokratian. En ymmärrä, miten voi olla niin vaikea ymmärtää, että keskitetty valta vie päätöksenteon jatkuvasti epädemokraattisempaan suuntaa. Jos ne mainostamasi tuhannet asiat, joita voimme päättää ovat kaikki Sofian valintoja, tasolla, haluatteko, että elinmahdollisuudet viedään lapsilta vai vanhuksilta, puhutaan päätöksenteosta, johon en halua osallistua.

Suomalaiset ovat siinäkin mielessä suorastaan nerokkaita, miten he ovat onnistuneet omaan hallintoonsa yhdistä,mään kaikkein huonoimmat piirteet sekä EU:n direktiivituottajilta, että kotoperäisistä idioottimaisuuksista. Sitten jäljellä on ainoastaan valvojan töitä ja valvottavan työttömyyttä.

Voi, voi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #57

Ei voi estää lähidemokratiaa nuo asiat joiden olemassaoloa en edes kiistä.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski Vastaus kommenttiin #61

No, edelleen, mistähän sä siellä sitten päätät?

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Se kansainvälistyvä kehitys tuntuu kyllä vauhdilla luovan täydellistä dystopiaa, joka on ihmisten elämänilon tappava harha ja se ikävä kyllä näkyy teidän ylenpalttisessa negatiivisuudessanne. Ne, jotka tässä keskustelussa ovat valinneet poteronsa ovat omassa ideattomuudessaan toistamassa vallitsevaa elämänkäytäntöä, joka tuottaa onnettomuutta.

Lauri Korhonen
Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Ehkäpä yritin sanoa, että keskustelu yksipuolisilla ja toistuvilla argumenteilla vaikeista aiheista, kuten taloudellinen ja kansainvälinen solidaarisuus, kielelliset kysymykset, taloudellisen hyvän jakaminen kansallisuusaate, itsenäisyys ja kansainvälistyminen tuottavat helposti hedelmättömiä rintamalinjoja, joissa keskitytään vastustamiseen, rakentamisen sijaan.

Oikeastaan tämä palvelee vain sitä porukkaa, joka poliittisen verhon takana vetelee naruja, kääntää tavan ihmisiä toisiaan vastaan ja vie tällä globaaliksi kehittyvällä riistohirviöllä meiltä elämisen mahdollisuudet ja sitten inhimillisyyden, ehkä toisessa järjestyksessä.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Minun mielestäni kansallisten kulttuurien tuhoaminen taloudellisilla pakotteilla on negativismia. Voi olla, että suomalaisille tällainen alistuminen ja välinpitämättömyys ovat tyypillisiä, mutta useimmille muille kansallisille kulttuureille ei.

Euroopan Unionin johdon törkeä piittaamattomuus kulttuurisista arvoista aiheuttaa sen, että liittovaltio toteutuessaankin ajautuu vielä syvempään eripuraan ja kaaokseen. Kaikki eriarvoistavat yhteiskuntajärjestelmät ovat sortuneet historian saatossa, eikä EU tule tekemään tässä suhteessa poikkeusta.

Yhteiset säännöt ovat olleet tulkinnanvaraisia. Rusinoista on kilpailtu, pulla on vähentynyt ja valtavaa joukkoa yritetään pitää rauhallisena tiputtelemalla murusia.

Kansallista identiteettiään varjelevat maat pärjäävät, muut eivät. Varjelijoihin kuuluvat Sveitsi, Norja, Ruotsi, Saksa ja Ranska. Muitakin on, mutta niillä ei ole taloudellisia edellytyksiä. Suomi ei edes halua.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se on vaan kumma että Ruotsi välillä kelpaa mallimaaksi ja sitten taas se onkin varoittava esimerkki.
Minä en usko että Ruotsi pitkässä juoksussa pärjää paremmin kuin Suomi. Mitä tarkoitat kun sanot kansallista identiteettiään varjelevat?
Minä koen että kaikilla mailla on voimakas identiteetti. Ei sitä trvitse varjella, se on kaikilla jotka asuvat enemmän kuin yhden sukupolven ajan jossain maassa. Se ei liity siihen miten identiteettiä varjellaan koska se kuitenkin on siellä. Onko sinusta oma valuutta sama kuin identiteetti tai mitä tarkoitat?

Niko Sillanpää

Eipä kai (uusi?) nationalismi ole luonteeltaan negativistinen kuin lähinnä 60-lukulaiset ideologiat omaksuneen henkilön maailmanselityksessä, jossa kansallinen tai ylipäätään länsimainen etu on kirosana. Jos ei innosta ilmasto-, kehitysmaa- tai euroaluesolidaarisuus, vaan esimerkiksi haluaa käyttää verorahat omassa maassa kyseiset verot maksaneiden hyväksi, ja jos ei tanssi toisen maailmansodan jälkimainingeissa vähemmistöjen erityissuojeluhumppaa, on sitten "negativistinen" ja "eksklusiivinen" sekä "fasisti".

Tietenkin kansallinen etu on eksklusiivinen eikä maailmoja syleilevä. Käsitehän ottaa suoraa kantaa, että kyseessä on jäsenyydeltään rajoitettu klubi, jonka etu on ulkoryhmien etua paljon tärkeämpi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Katsopa Niko kaksi seuraavaa kommenttia.

Niko Sillanpää

No minähän olen ihan julkifederalisti, eli en näe kansallisaatetta ensisijaisesti post-EU-skenaariossa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #37

Minusta noissa kommenteissa oli kysymys jostain muusta. Jos näemme että olemme vain yhdessä historian kohdassa niin voimme ohittaa riidanaiheet ja miettiä mitä pitkällä tähtäimellä voimme tehdä maamme eteen. Miten voimme edistää yhteisöllisyyttä tai elinkeinoja tai koulutusta tai kansanterveyttä jne.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #39

Uskoisin, että on olemassa erittäin laaja konsensus, että elinkeinoelämää, koulutusta jne. pitää edistää. Riitaa taitaa olla paitsi siitä, millä keinoilla nämä tavoitteet saavutetaan, niin myös siitä, mitä edistys kyseisillä saroilla ylipäätään tarkoittaa. Selvästikään (kansallisen) elintason nouseminen edelleen erityisesti ulkoryhmiin nähden ei ole kaikista toivottavaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #40

Etköhän nyt kutsu keskustelemattomuutta konsensukseksi. Mitä hyviä koulukeskusteluja esim on meneillään? Pikkuisen keskusteltiin hiljan sukupuolineutraalista kasvatuksesta ja se oli hyvä keskustelu tai keskustelun näköinen keskustelu.
Elinkeinoelämän keskusteluja kyllä on jonkin verran esim tällä foorumilla.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #41

En seuraa tätä alustaa niin paljon, että osaisin kyseisissä puitteissa vastata. Koulutuksesta keskusteltiin yhteiskunnan mittakaavassa paljonkin viimeisimpien PISA-tulosten yhteydessä. Sukupuolineutraalista kasvatuksesta tai muista radikaalifeministien agendalla olevista asioista nyt ei suuremmin edes tarvitse keskustella, ne voi puhtaasti sivuuttaa huvittavina ja naurettavina.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #45

Jos tarkoituksesi on tulla tänne iskemään kaikkea mikä liikkuu niin silloin et ole lukenut itse blogia.
Koulukeskusteluja ei ollut erityisen paljon Pisatulosten tiimoilta. Ehkä on syytä yrittää virittää sellaisia.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #45

Jaha, eräs tuttu nimimerkki päätti näemmä vaihtaa yhdestä kuolleesta verkkoyhteisöstä toiseen, joka vielä hiukan yskii verta montun reunalla.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #70

"Verkkoyhteisöni" voi ihan hyvin. On maansa kolmanneksi suurin, hieman yli 3500000 käyttäjää. En ole tänne tulossa olemaan.

Mutta voinet Jussi myöntää, että on huvittavaa, että antinatiolistit alkavat hahmottelemaan "ei-negativistista" kansallisaatetta. Vastaava asetelma olisi, jos samaiset antifamilialistit alkaisivat kartoittamaan ydinperheen hyviä puolia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vahvaa kansallista identiteettiä ja kansallisaatetta tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa, kun muodosteilla oleva EU-federaatio alkaa hajoamaan.

Tällöin joku varmaankin toteaa, että "EU-kansalaisia meistä ei tullut, emmekä halua venäläistyä. Olkaamme siis suomalaisia!"

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuohan on rakentava tapa saada kaikki yhteen pöytään keskustelemaan siitä miten että miten voimme edistää kotimaamme asioita.
Ei vara venettä kaada!

Lauri Korhonen

Jos pelkästään blogeja lukee niin näyttäisi 1918 toisinto olevan tulossa. Sen verran vahvasti vallalla näyttää olevan ajattelu kuinka asioista saisi ajatella ja kuinka ei.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #44

Mutta minä keskityin negativismiin ja kehuin Hauta-Ahoa vaikka en allekirjoita kaikkea mitä S. H-A sanoo. Enkä poistanut kenenkään kommentteja paitsi oman jossa vain tiedustelin mihin Kristiinan kommentti oli vastaus.
Kyllä ajatella saa esim pessimistisesti mutta oman maansa ilmapiirin myrkyttäminen on jo tyhmää varsinkin jos väittää olevansa kansallismielinen.
Sen verran itsekritiikkiä että ensimmäinen erittäin nopea kommenttisi oli oikeastaan tyylikäs minkä olisi pitänyt saada siinä silloin kredittiä. Keskusteluilmapiiriä olisin minäkin siinä voinut vaalia paremmin.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #58

Eli vastavuoroisesti tarkoittanet että toistuvat "rasisti" jas "fasisti" leimat ovat käytössä siksi että kasvattavat positiivisuutta?

Kuka myrkyttää maansa mitenkin. Eivät vain ymmärrä sitä että voi käydä niinkin että joutuvat juomaan oman myrkkynsä.

En ole kredittiä hakemassa joten se siitä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tunne suomalaisuudesta syntyy korostamalla sen myönteisiä puolia. Muiden kielteisten ominaisuuksien kertomisella ei synnytetä mitään myönteistä.

Erityisen hauskaa on seurata kun Suomi menestyy erilaisissa vertailuissa tai vaikka siinä urheilussa, niin samat peruskriittiset kertovat kuinka väärin on mitattu ja Suomi on oikeasti aivan paska paikka elää ja yrittää. Rakenna siinä sitten kansallisuusaatetta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juuri tämä huolestuttaa minua!!!

Niko Sillanpää

Ihan kuriositeettina, millainen kansallisuusaate ja kansallisen edun ajaminen Uimoselle ja Lappalaiselle kelpaisi?

Olen nimittäin siinä käsityksessä, että ideologinen kotinne nimenomaan pyrkii kyseisen instituution purkamiseen ja jonkinlaiseen "global governance"-malliin, jonka olennaisin tehtävä tulisi olemaan kansainväliset sosiaaliset tulonsiirrot pohjoisesta etelään.

Lauri Korhonen

Uimonen. En ymmärrä auta vähän. Mikä federalismissa esimerkiksi korostaa suomalaisuuden hyviä puolia - maksuvalmiUSKO?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #83

Pienenä vinkkinä, federalismi ja kansallismielisyys eivät ole toistensa vastakohtia ;) Kaukana siitä.

Ja ainakin itse keksin kasapäin suomalaisuuden hyviä puolia, vaikka jonkin sortin federalistiksi itseäni kutsunkin.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #89

Niinhän ne federalistit usein tekevät. Taikaseinän jo mainitsinkin. Pari muutakin juttua arvaan mutta jääköön omiksi ajatuksiksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #95

"Niinhän ne federalistit usein tekevät. Taikaseinän jo mainitsinkin."

Tuo talouspuoli ei ole monikulttuuristen federalistien vahvimpia alueita.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

No, kun tämä näillä ehdoilla on! Aivan paska paikka elää ja yrittää. Maa jossa kaikki on mahdollista, mutta mikään ei onnistu.

Realismi on tosiasioiden tunnustamista. Mikä on vialla, miten se korjataan. Tottakai epäkohtien esittäminen voi jäädä vain siihen. Ja se on masentavaa ja turruttavaa. Mutta vielä paljon rasittavampaa on sokea toiverajattelu. Ainakin mun mielestä.

Mulle on aivan sama, mitä mittarit näyttää. Jos inflaatiota lasketaan vertailemalla joidenkin tiskiharjojen hintakehitystä ja jätetään huomiotta, että yksiö Helsingissä maksaa, mitä maksaa ja millä sen joku muka maksaa, niin mittarin ja tuntemieni ihmisten todellisuuden kasvaessa kauas toisistaan luoten enemmän siihen, mitä omassa elämässäni näen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No pitäisikö meidän muuttaa pois?

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Not an option. Mä haluan tehdö tästä paremman, edellytykset tällä on olla maailman paras, ihmisetkin on hyviä, jos ne ei tekis elämäänsä niin vaikeaksi haalimalla itselleen mahdottomia hallintoja koti -ja ulkomaasta ja kruunaamalla sen ulkolaisella yksityispankien tasekirjauksina pierimällä rahalla. Ei hyvä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #112

Ei hyvä vaikka tasekirjauksista en ole kuullutkaan. Jos syntyy joku uusi kansanliike tai uuskansallismielinen liike viisastuu pitäisi sen perustua johonkin vaatimattomaankin tekemiseen siis käsin tai soittaen tai viljellen ja aika paljon ilman tietokoneita ja jossain määrin omavaraisesti. Ilman edes itua vaihtoehdosta kuten nyt ei synny kuin negativismia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kansallisuusaatehan on myös sitä, mille maa näyttää ulospäin - ja tällä hetkellä tuo exporteeraus ilmenee pitkätukkaisten hevimiesten olemuksista maailman esiintymislavoilla...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Luultavasti lukuisat suomalaiset jotka asuvat ja matkustavat ulkomailla ovat se varsinainen viestinkantaja.
Onko muuten Rasmus hevibändi? Taisi saada jonkun palkinnon just.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Varsinaisesti ei taida olla hevibändi - tarkoitin enemmän näitä CoB:n, Turisaksen ja Stratovariuksen kaltaisia yhtyeitä, jotka ovat eniten ja laajiten liikkeellä maailmalla.

Kansallisuusaate on Snelmannin ajoista muokkaantunut ja vahvasti, koska vaikutteita tulee rajojen yli enemmän kuin niitä ennätetään omaksua.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #67

Muokkaantunut ehkä nyansseissa, mutta perusajatukset ovat samat.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #69

Voi olla, että yksityiskohdat ovat ainoastaan erilaisia, vaikka tosiasiallisesti kulttuurivyöry ulkomailta on kiihtyvää. Suomalaisessa hevimusiikissa muuten Kalevala tai sen johdannaiskertomukset ovat avainasemassa kuten topeliaanista Suomea rakennettaessakin, mitä eniten ajattelin kansallisaateviitteenä tässä kontekstissa...

Suomessa kansallisuusaatetta rakennettiin silloin puolitoista vuosisataa sitten heimopuu-periaateella aika pitkälti ja tietenkin luterilaisen työmoraalin puitteissa.

Lauri Korhonen

Monille ulkopuolisille maa nimeltä Suomi näyttäytyy taikaseinänä. Maana joka kohtelee tulijoita paremmin kuin omia kansalaisiaan.

Siinä joillekin ylpeilynaihetta.

Tapio Vehmaskoski

Olen lukemassa Antti Tuurin "Ikitietä"

Siellä sivulla 312 lukee:

"Tsudov oli syyttänyt erityisesti Kustaa Roviota , Joka oli kulkenut suomalaisten nationalistien talutusnuorassa ja väittänyt, että sekä Rovio että Gylling olivat ymmärtäneet väärin kansallisuuskysymyksen, yrittäneet rakentaa Karjalasta toista kapitalistista Suomea suomalasille."

Sivulla 313:

"Gylling oli puhunut edustajainkokouksen viimeisenä päivänä, myöntänyt, ettei nationlismin vaaraa ollut Karjalassa ymmärretty ekä siihen ollut tarpeeksi huomiota"

Siis tämä Neuvostoliitossa 1930-luvulla. Miten nämä puheet poikkeavat blogin kirjoittajan ajatuksista nykyajan Suomesta, kun Neuvostoliiton tilalle asetetaan EU?

Miten kävi Karjalan Neuvostojen liitossa?
"...pienten kansojen itsemääräämisoikeudesta, mistä ne kuitenkin luopuisivat "liittymällä vapaaehtoisesti suurempaan neuvostovaltioon turvallisuuden ja suuruuden ekonomian vuoksi"

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kustaa_Rovio
http://fi.wikipedia.org/wiki/Karjalan_autonominen_...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Blogini ei käsittele eu'ta. Riippumatta siitä missä järjestelyissä olemme mukana tai haluamme olla mukana ei pitäisi koko ajan levittää ikävää puhetta maista ja mannuista ja meistä ja manneista ; ).Ei ole kuin yksi maantieteellinen ja väestöllinen Suomi. Sitä on vaalittava ja siitä on ponnistettava.

Tapio Vehmaskoski

Luin blogisi uudestaan.

Olen samaa mieltä, että olemme suomalaisina pääosin negatiivisia siis emme hyvän tahtoisia positiivisia. Useimmiten "lasi on puolityhjä eikä kuten pitäisi "puolitäysi."

Aikoinaan kauan kauan sitten kun olin Saksassa pidin heidän tavastaan olla kohteliaita ja sehän myös tarttui. Toki nykyään en enää osaa samalla tavalla.

Ruotsissa käydessäni hämmästyin vaihtaessani konetta, kun koko koneellinen odotti että pääsin ensin, jotta ehdin jatkoyhteyteen. Sitäpaitsi kaikki hymyilivät minulle ystävällisesti.

Ranskalaisen ja italialaisen kumppanini kanssa opin jatkuvaa small tolk:kia.

Suomessa näytän mistä "kana pissii". Tuntematon ajoi väärältä vaaralliselta puolen ohitseni arvaamatta risteysalueella ja joutui pysähtymään liikennevaloissa. Ajoin rinnalle. Vahvan ja riskin näköinen nuorukainen. Lukitsin varmuuden vuoksi auton ovet ja näytin keskisormea. Ensin huudettuaan rumia, joita en kuullut lukitussa autossani, kaveri polkaisi autonsa päin punaisia nosti nopeuden 100 km/h kuudenkymmenen rajoitusalueella eikä pysähtynyt seuraavissakaan punaisissa.

No ko. "rikos" on kohdaltani vanhentunut, mutta mikä meitä suomalaisia vaivaa? Emme kyllä hevin suo toisille onnistumisen onnea.

Niin, että kyllä sitä vikaa, vikaa on minussakin.

Pitäisi aloittaa muuntokoulutus, jonka kohdistaisi ensin itseensä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #76

Me suomalaiset iloitsemme toisten onnistumisistaa.

Tapio Vehmaskoski

Niin onhan meitä suomalaisia muuallakin kuin Suomessa "maassa maan tavalla":

http://www.migrationinstitute.fi/articles/003_Kork...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Älä nosta jäsentymätöntä mölinää aatteeksi. Slobodan Milosevic keräsi 1980-luvun lopulla kannatusta kansallismielisillä puheillaan, mutta ei häntäkään minään aatteen miehenä tunneta.

Lauri Korhonen

Vasemmistolaiset voisivat keskittyä Aatteen vaalimiseen ja jättää käytännön asiat muille.

win-win

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikään ei ole niin käytännöllistä kuin oikea teoria.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #91

Blåfield. Ihanko itse tuon keksit?

Määrittele "oikea".

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #96

En toki keksinyt.
Oikea tarkoittaa todellisuutta vastaava.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #98

Onhan aate toki todellisuutta - toisille. Siksi kehotinkin että keskittyisivät sen vaalimiseen.

Huomauttaisin vielä että todellisuus ole synonyymi hyvälle eikä käyttökelpoiselle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #96

Lauri. Sä olet mun blogissa ja lennät ulos jos puhuttelet Margarethaa tai ketään muuta komennellen vielä kerran.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #99

Ei tullut mieleenkään, että olisi ollut komento, käsitin kysymyksenä johon tapani mukaan vastasin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #100

Mä en tykkää tenttaavasta tyylistä jossa ammutaan kysymyksiä kuin jossain kgb´n kuulustelussa. Mutta hyvä että sun kanttisi on kovempi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #105

Tulkinnasta on kyse. Jos joku sano "suu kiinni" ymmärrän sen tarkoittavan "olisitko ystävällinen ja lakkaisit puhumasta kun en jaksa kuunnella".
Itsekin suosin lyhyttä ilmaisua.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #99

Lappalainen. Tarkoitatko bannaamista - kuten Tossavainen tekee?

http://www.synonyymit.fi/kehotus

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #102
Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #106

Voimme toki jatkaa sanailua toisessa blogissa kun kerran niin tahdot. Tämä on nähty.

Bye.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

# 84 Voihan sitä noinkin ajatella.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli esitetään vaatimuksia, että suomalaisten pitää erikseen vaalia kansallismielisyyttä ja omaa identiteettiä on se silloin jo menetetty. Suomalaisuutta syntyy päivittäin, tavallisissa arkisissa askereissa. Mitään "kiveenhakattua" suomalaisuutta ei ole olemassakaan se muuttaa muotoaan sukupolvesta toiseen ja sitä voi vaalia niin monin eri tavoin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hieno loppulause! (Jos loppulauseeksi jää, minun puolestani voi jäädä kun on uusikin blogi aiheesta. http://almafiina.puheenvuoro.uusisuomi.fi/158194-t...

Lauri Korhonen

Eihän sitä tarvitse miettiä kuin silloin kun joku yrittää sitä vähätellä ja korvata toisella.

Yrittää tarkoituksella tai huomaamattaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No se on kiinni siitä mimmoiseen puhetyyliin on tottunut. Minusta kyllä viimeinen hyvin muodostettu ja asiaa kokoon kurova lause jää loppulauseeksi vaikka sen jälkeen tulisikin jotain sälää.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Huh, tänne ei uskalla lusikkaa laittaa sekaan,
laitankin sen kahvikuppiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mun iässä tää vie kyllä illalla nautittuna vähemmän yöunia kuin kahvi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Suomalaiset ovat ihan mitä vaan, sillä he ovat kuten hobitit, satuolentoja. He vain odottavat kertojaansa. Ja kertojia riittää.

Mutta jos kerrot tarinan, ja kuvaat siinä heidän toimiaan, siitä tarinasta on mahdollista tulkita, millaisia hobitit tai suomalaiset ovat.

Koko hommassa,( kuten tässäkin blogissa ) on kyse lopulta siitä, kuka saa määrittää. Jonkinlainen ainaisesti ja iankaikkisesti ihmisapinassa kipinöivä tarve voittaa se toinen, saada se oma tarina kaikumaan pitempään.

Tosiasia on, että ne kaikki ovat tarinoita. Täyttä luotua sontaa, välineellä (kieli), jonka kyky mallintaa todellisuutta on kehno, mutta joka on kuitenkin riittävän yksinkertainen, että kyvyttöminkin sillä kykenee jotain lässyttämään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Siksi muutosta haluavan poliittisen liikkeen pitäisi myös harjoittaa taitoja ja tehdä käytännön työtä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tarinan kerronta on juuri se, mikä tekee yhteisön.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mutta kun tarinat riitelevät on tehtävä jotain ennenkuin astuu yhteisön näyttämölle tai tuvan lattialle jatkamaan tarinaa. Tarinat myös eletään.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei vaan ne asiat, joista ne tarinat kertovat. Ne joko jaetaan tai ei. Ja vaikka jaetaankin, kokemus voi olla epätosi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #123

Tarkoitan tarinoiden elämisellä että ihminen kokeilee sellaisia malleja joita kulttuurinsa tarjoaa. Se joka ei löydä sopivia malleja kultuuristaan joutuu epäilemään ja kyseenalaistamaan itseään enemmän.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tästä aiheesta kirjoitin muutama viikko sitten blogikirjoituksen "Finnofobinen Suomi".
Tätä vääränlaista alentavaa suhtautumista historiaamme ja nykyhetkeen kai Sini Lappalainenkin tarkoittaa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kävin katsomassa ja muistan että tykkäsin otsikosta kun se tuli. Mua kyllä kiinnostaa kansan muut kertomukset kuin sotakertomukset esim siksi että sotapuheet ovat miinoitettuja.
Kiinnostaa kertomukset joissa tehdää työtä. Työ on keskeinen suomalaisille mutta miten puhumme työstä. Miten määrittelemme työn? Onko bloggaus työtä jos siitä ei saa rahaa. Kädentyöt. Ajattelutyö. Oppimistyö. Käytöstyö.

Niko Sillanpää

Tässä taas vaikea olla olematta samaa mieltä.

Aatteellinen viiteryhmäsi herättää tavalliseen tapaansa ristiriitaisia tunteita. Välillä puhunta on järkiperäistä työväenliikeen puhuntaa, jossa keskiössä on työn käsite, välillä totaalisen höyrähtänyttä 60-lukulaista kulttuurivallankumouksellisuutta ja koetuilla moraaliveloilla operoimista.

Ehdotan, että keskitytte ensiksi mainittuun.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #121

Jos rupeat jostain toisten ihmisten viiteryhmistä puhumaan on sun ensin esiteltävä omasi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset