silmäneula kulttuuri on muutosta

Oikeistolaistuminen ja alkoholihaitat

 

Alkoholin haittavaikutukset on asia joka on monien, monien ihmisten päivittäisissä ajatuksissa. Tukimusten mukaan naiset kärsivät enemmän läheistensä liiallisesta alkoholin käytöstä kuin mitä miehet kärsivät läheistensä liiallisesta alkoholin käytöstä.

Jos sisäistää oikeistoaatteen ja machokulttuurin on alkoholi oikeastaan vain väline luonnonvalinnassa, väline jonka kautta tiputetaan heikot pelistä pois.

Tämä tiputuspeli tiputti aikaisemmin alempien yhteiskuntaluokkien perheitä rutinalla kun taas ylemmät yhteiskuntaluokat olivat juovinaan enemmän kuin joivat ja pitivät kovaa ääntä erilaisista juomingeistaan jotta juomisen vähäisyys ei näkyisi. Näin he lunastivat supermachokultakehyksen riskeeraamatta perheitään ja omaisuuttaan.

Nyt köyhtyvä keskiluokka on osittain omaksunut terveysajattelun selviytymisvälineeksi  mutta ei ole  solidaarinen niitä kohtaan jotka kamppailevat alkoholihaittojen aiheuttaman ahdistuksen kanssa.

Feministinen keskustelu ei myöskään ole tietääkseni nostanut alkoholikysymystä agendalle vaikka nuoret tytöt on se ryhmä jossa juominen eniten kasvaa.

Minun tarkoitukseni tällä vuodatuksella ei ole puolustaa veronkorotuksia vaan toivomukseni on että meillä olisi muita tapoja keskustella alkoholihaitoista kuin kiistely saatavuudesta.

Koska alkoholi on osa kulttuuria on keskusteltava kulttuurista. Naisten osuus sekä alastiputettavana ryhmänä että sijaiskärsijinä on ehkä yksi ovi siihen kulttuurikeskusteluun.

Toinen kysymys on vasemmiston kanta ongelmaan. On luonnollisempaa että oikeisto sulkee silmänsä alkoholin haittavaikutuksilta esim syrjäytymistapauksissa kuin että vasemmisto tekee ihan samaa.

En ole seurannut sen kummemmin vasemmiston kuin feministien mahdollisia puinteja siitä mistä vaihtoehto syntyisi kärsimystä aiheuttavalle alkoholikulttuurille mutta maallikon korviin ei ole kantautunut aloitteellisuutta alkoholikysymyksen esilläpidossa.

Tietysti vasemmiston kulttuurimyönteisyys heijastelee tietoisuutta siitä että ihmisten hyvinvoinnista välitetään koska halutaan että muitakin sisältöjä on saatavilla kuin machokulttuuri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Naiset yleensä muuttuvat mukavammiksi ja kauniimiksi kun käyttää holia

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuosta aiheesta tulee seuraava bloggaus, kiitos kommentista.

Pekka Iiskonmaki

Halpa alkoholi on koko yhteiskunnan etu.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jotenkin pitäisi muistaa että ei Suomessa tuo alkoholinkäyttö eikä kulutus ole kovin kummoista verrattunut muihin maihin.

Ongelmia ylikorostetaan ja asioista puhutaan aina pienen marginaalisen ryhmän aiheuttamista ongelmista,

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No minulla on tuo vertailukohde Ruotsiin kun sielläkin liikun. Kyllä se on niin että purkit kädessä ja naama ei todellisuuteen odottavasti katsovana on täällä ihan yleistä katukuvassa kun taas Ruotsissa litkitään viiniä seurustelun osana mikä ei huononna elämänlaatua samaa vauhtia jos lainkaan huonontaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Lähteet: WHO, Yle Uutiset

Alkoholinkulutus EU:n jäsen- ja hakijamaissa sekä Norjassa ja Sveitsissä 2011

100 % alkoholina laskettu kulutus, litraa henkeä kohden

1. Tsekin tasavalta 16,61
2. Romania 16,30
3. Slovenia 15,31
4. Slovakia 14,59
5. Unkari 14,15
6. Viro 14,05
7. Puola 13,60
8. Portugali 13,43
9. Espanja 13,07
10. Liettua ja Montenegro 13,02
12. Itävalta 13,00
13. Bulgaria 11,45
14. Irlanti ja Saksa 12,87
16. Tanska 12,80
17. Kroatia ja Luxemburg 12,76
19. Ranska 12,70
20. Britannia 12,52
Euroopan keskiarvo 12,45
21. Suomi 12,27
22. Belgia 12,00
23. Sveitsi 10,76
24. Kreikka 10,55
25. Alankomaat 9,73
26. Italia 9,59
27. Kypros 9,53
28. Ruotsi 8,85
29. Norja 8,30
30. Malta 8,01
31. Islanti 7,93
32. Makedonia 6,84
33. Turkki 3,64
(Latvian tiedot puuttuvat)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #9

Tuo on byrokraatin puhetta ; ) Oletko sinä joku tilastofriikki? Tuo tilasto ei sano yhtään mitään.
Asiat tapahtuvat meidän elämissämme. Kansalliset vertaukset ovat pseudotiedettä.
Tietysti yksi tapa jalostaa juomista on tehdä siitä tietokilpailu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Just uutisoitiin Ruotsin alkoholiongelmasta, jonkun tutkimuksen tuloksista.
mitä varten oletat, että alkoholistit olisivat jotenkin heikompia ihmisiä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #24

Oliko kysymys mulle? Alkoholisteista tässä ei vielä ole kirjoitettu vaan alkoholin liikakäytöstä. Alkoholistit kai ovat heikompia koska se on sairaus.
Kyllä Ruotsiiskin alkoholisteja on kuten me molemmat nyt olemme maininneet mutta kulttuuri ei pyöri yhtä paljon alkoholin ympärillä kuin täällä eikä samalla tavalla.
Tässä on alkoholisteista http://sannaantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minusta ongelmista ei paljon puhuta sukupuoli- tai luokkakysymyksenä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kai sitä on pidetty niin itsestään selvänä, että alkoholi on lähinnä miesten ongelma. Nyt on alettu kiinnittämään huomiota tyttöjen ja vanhojen naisten ryyppäämiseen.
Onko se luokkakysymys? Ehkä se on enemmän ammattialojen perusteella jakaantuva ongelma.
Alkoholin liikakäyttö ja alkoholismi on kaiketi veteen piirretty viiva?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #33

Joo ennen naisten juomista ei huomioitu koska se oli tabu. Miesten juomista pidettiin vähemmän häpeällisenä. Koitan laittaa seuraavan blogin jostain tuota sivuavasta.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Aika mielenkiintoista että koet Putinin machostailauksen liittyvän tähän. Jos noita kuvia katsoo niin enemmänkin yrittää tehdä itsestään seksikkään näköisen. Viinamachoilu taas kieltää seksuaalisuuden. Arhi Kuittinen on puhunut "lohduttomuuden mättökulttuurista" mikä enemmänkin on seksistä kieltäytymistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aiheeseen liittymättömästikin en voi olla huomaamatta yhdennäköisyyttää saalistajan ja saaliin välillä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #36

Ihan hauen näköiinen naama. Hyvä se naamakuva.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Nykynuorisolla on pääosin selvästi vanhempiansa terveempi suhtautuminen alkoholiin ja humaltumishakuiseen juomiseen. Örveltäminen ei ole enää arvossaan.

Mistä tämä sitten johtuisi ? Uskoisin yleisen asenneilmapiirin muuttuneen negatiivisemmaksi alkoholin suhteen suurelta osin tiedottamisen ja varsinkin Internetin some:n vaikutuksesta.

Tästä on hyvä jatkaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllä on totta että osa nuorisoa tajuaa että sen on itse säänneltävä juomistaan ja otettava siihen kantaa. Mutta tuo trendi ei ole hirveän vahva.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sensijaan aika vahva trendi on mummoikäisten alkoholisoituminen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Feministit eivät halua nähdä ja myöntää, että heidän liikkeensä on jatkoa "varhaisemmille feministeille", eli herätysliikkeille, kuten lestadiolaisille. Uskonnolliset herätysliikkeet olivat naisten oikeuksien puolustamista, miesten uhatessa naisten hyvinvointia ja elämää juopottelullaan.

Kirjasta Modernisaatio ja kansan kokemus Suomessa 1860-1960 / toimittaneet Hilkka Helsti, Laura Stark ja Saara Tuomaala

Isäni rupesi juomaan ja äitini muuttui hyvin siivottomaksi ja vähä-pitämättömäksi taloudellisissa toimissa. Viinapäissä teki isäni kaikenlaisia hulluja kauppoja ja tekoja ja näin hävitti talon varoja. Käräjis-sä kävi hän myös kaikista turhanpäiväisistä syistä, siellä joi hän taas itsensä humalaan, asiat jäivät ajamatta eli tulivat huonosti ajetuksi ja usein sai hän sakkoja kaupanpäällisiksi. Työtä ei hän enää viitsinyt tehdä ollenkaan vaan jätti kaikki työt palkkaväen haltuun, jos työt tulivat tehdyksi niin taikka näin siitä huoli hän viis. Kauankos tällä tavalla talon omat varat kestivät, täytyi ruveta lainamaan rahaa.Velkakirjoja karttui karttumistaan nyt. Kun hän tuli kotiin juomaret
kiltaan oli äitilläni usein selkäsauna odotettavana tuliaisiksi. Äitini muuttui myös nyt aina yhä enemmän likaiseksi ja siivottomaksi. Näin oli heillä kummallakin puolella riidan aihetta ja syytä ja alituisesti olikin heillä riita ja tora välillänsä. Tämänlainen elämä tuotti heillä vahinkoa aineellisessakin suhteessa monella tavalla, palvelusväkeäkään he eivät enää tahtoneet saada sillä kuka tämänlaisessa elämässä tahtoi olla...109
Silti vieläkin järkyttävämpi on hänen siskonsa Mathildan kertomus siitä, miten heidän isänsä juopuneen julmuudenpuuskassa miltei tappoi Marian hänen ollessaan vauva:
Eränä päivänä täytyi vaimo lähteä jollekulle toimitukselle (...) Vaimo uskoi nyt kaksi lastansa miehensä eli isän haltuun, joka kyllä lupaisi heistä huolen pitää, mutta kuinka hän täytti tämän lupauksen sen saamme jälestä nähdä. Tuskiin oli äiti ehtinyt pois kodista, en-neen kuin lapset kovin kaipaisivat häntä, sillä isä oli kokonaan unhottanut että hän oli lasten isä, ja että äiti pyysi häntä heistä huolta pitämään hänen pois ollessaan, jonka hän lupasikin. Mutta hän huvitteli itseään vaan viina lasin kanssa, eikä muistanut [ettäj hänellä lapsia olikaan, mutta nyt rupeisi nuorin, joka tuskin oli vuoden vanha katkerasti itkemään, se oli hoidon puutteessa. Se närkästytti fisänj hän huusi sille "pidä suusi kiini." Mutta lapsi itki vaan katkerammin eikä tienyt siitä mitään, että isä oli hänelle vihainen.

Isälle muistui mieleen ilkeä juoni, hän otti lapsen kehdosta ja ripusti sen nuoran [päähän] juuri ikkunan kohdalle, että naapurin väki näkisi kuinka hän oli [lastansa] rankaissut. Tämän näki kohta naapurin emäntä ja juoksi kiireesti huoneeseenpa onnistui pelastaa lapsen hengen, vaikka se jo olikin tainnotonna. Mutta se virkoisi kuitenkin vähän ajan perästä. Naapurin emäntä nuhteli nyt isää sanoen: Sinä olet aivan hulluksi tullut, kuin aiot murhata oman hpsesit ei senkistä ole vielä kuultukan, isä hirttää oman lapsensa, mutta isä sanoi: En häntä juuri aikonut tappaa, vaan tein sen vaan harmiksi teille. 110

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vähän epäselväksi tässä jää mistä feminismiä syytät ja miten kopioimasi teksti liittyy syytökseesi.
Miksi feminismin pitäisi kieltää jos se nojautuu johonkin traditioon?
Suurin osa suomalaisista omaa jotain herätysliiketaustoja. Onko se antifeministeille joku ongelma?
Kiitos kuitenkin kommentistasi koska se tuo uuden ristiriidan tähän keskusteluun, eli sen miksi lestadiolaisuus ei manifestoidu nykyään tälläisissa kysymyksissä.
Toinen kysymys on kansallismieliset ja heidän alkoholinäkemyksensä.
Ja palataksemme blogin aiheeseen;
ruotsalaisessa tutkimuksessa myönnettiin ettei tiedetä miksi naiset miehiä enemmän kärsivät läheistensä liiallisesta alkoholin käytöstä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Yleensä historiassa on sivuutettu naisten yhteiskunnallinen toiminta vähätellen "akkojen puheina ja lasten loruina". Kuitenkin herätysliikkeet ovat hyvä esimerkki siitä, miten naisten aktiivinen toiminta seurakunnissa onnistui muttamaan laajojen ihmisjoukkojen elämää, ja raitisti suuren osa suomalaisista miehistä näin tarjoten huomattavasti paremmat elinolosuhteet suurelle naisjoukolle.

Feministit yleensä kiistävät sen, että uskonnollinen toiminta on ollut tärkeä ja voimakas yhteiskunnallinen voima, ja se on suurimmalta osin naisten yhteistoimintaa. Tämän historiallisen kiistämisen taustalla on se, että nykyfeminismissä halutaan erottautua konservatiivisiksi koetuista uskonnollisista arvoista ja perinteistä. Samalla kuitenkin kiistetään valtaosa naisten yhteiskunnallisen toiminnan perinteistä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #13

Voi olla että tuossa on jotain perää. Raittiusliikkeessä kai kuitenkin hääräsivät sekä miehet että naiset kuten seurakunnissakin. Ei kai feministit kiellä etteikö naiset olisi olleet olemassa ennen feminismiä ja silloin tietysti osallistuneet yhteiskuntaa tavalla tai toisella. Jos sinä sitten sen takia haluat syyllistää naisia uskontojen tekimistä vääryyksistä niin siitä vaan. Se ei kuitenkaan vähennä sitä tosiasiaa että feminismiä ei voi syyllistää kaikista vanhoista kuvioista missä on valtaa käytetty väärin tai epäinhimmillisesti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Toinen kysymys on kansallismieliset ja heidän alkoholinäkemyksensä."

Minkälainen näkemys suviksilla ja monikansallisilla on alkoholiin?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #14

Suvisista ja ihmisarvoegalitaristeista sun pitää laittaa oma blogi. Kansallismielisten suhde on kuitenkin kiinnostava ja sika-ambivalentti koska kansanterveyden ja sukupuoliessentialismin nimissä pitäisi haluta säännellä sellaista syntyvyyttä alentavaa ja kansan pärjäämistä heikentävää ilmiötä kuin liiallinen viinankäyttö ja tyttöjen juominen. Kuitenkin tuntuu että asenne jopa on päinvastainen eli liialliseen viinankäöttöön rohkaiseva.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lestadiolaisuudessa pidän huolestuttavimpana tanssikielteisyyttä. Tanssi on keskeinen elementti kaikessa vapaustaistelussa ja kaikessa emansipatiossa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

He korvaavat tanssimisen puutteen veisaamalla sydämensä pohjasta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #27

Joo mutta tanssikielto heijastuu ympäröivään yhteisöönkin ja minusta haitallisesti. Kokemuksia on.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kulttuuri ja alkoholi.

Taiteilijaelämään Suomessa on vakiintuneena osana liittynyt lähes aina boheemi tyyli ja alkoholismi, kansallisuusaatteen alkuajoista lähtien (miesvaltaisessa) taide-elämässä kulttuuriteoksia on luotu enemmän tai vähemmän humatilan inspiroimina.

http://sateenvarjoton.blogspot.fi/2009/09/tuula-li...

Vasemmisto on sikäli johdonmukaisesti ollut tukemassa aitoa kommunikaatiota ja hyvinvointia, että sen piirissä alkoholismiin, syrjäytymiskehitykseen, sosiaalisiin eriytymisiin ja sukupuolivaikutuksiin on haettu syitä ja ratkaisuja antamalla puheenvuoro aina asianomaisille itselleen tukeutumatta pelkkiin asiantuntijalausuntoihin tai markkinavoimiin kytköksissä oleville poliitikoille.

Panimoteollisuuden huoli kotimaisen tuotannon hiipumisesta verotuksen ja työn kalleuden vuoksi on aika härskiä vedätystä mielestäni, koska koko teollisuusala toimii itsessään moraalittomalla pohjalla ainoana tarkoituksenaan voiton maksimointi. Esanssiveteen sekoitettua etanolia markkinoidaan ja myydään "siiderinä" ja esimerkiksi alkoholipoliittisen työryhmän tavoite mielikuvamainonnan rajoittamisesta koetaan tietyillä tahoilla holhoavaksi...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jess! Mahtava kommentti!
Oikeistolla ei ole mitään tarjottavaa ihmisille kun ei ole arvoja eikä välittämistä!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Alkoholiteollisuus on noin 400 miljarin euron toimiala EU:ssa, joten se on tärkeä talouden osatekijä ja työllistäjä. Globaalisti alkoholiteollisuuden volyymi on noin tuhat miljardia euroa
http://mikkoahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/160800-...

Alkholiteollsuus on tärkeä EU:n viennille. Ranska, Italia ja Espanja ovat miljardiluokan viinin viejiä, Britannia vei tislattuja juomia ja Saksa, Belgia ja Hollanti oluita.

Suomen viennissäkin alkoholtieollisuudella voisi olla oma osansa. Etenkin Venäjän viennissä, jossa oluelle ja Venäjällä suositulle valkoiselle viinalle, eli votkalle, löytyisi mahdollisia vientimarkkinoita.

Vasemmistoliiton ei pidä tässä suomalaisen alkoholiteollisuuden asiassa käyttäytyä kuin Satu Hassi, joka on omien päämääriensä vuoksi valmis uhraamaan Suomen teollisuuden, kuten rikkidirektiivijutussa kävi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minusta Suomessa ei ole ongelma kokonaiskulutuksen määrä siis ainoa mikä on teollisuudelle relevantti vaan sen jakautuminen joka aiheuttaa haittavaikutuksia. Lääkkeeksi en myöskään usko rajoituksiin ainakaan ilman muuta "lääkettä". Luulen että välittämisen kulttuurissa on avain. Kun kulttuurillisesti välitetään niin silloin tarjotaan vaihtoehtoja ja levitetään yhteisöllisiä tekniikoita ja murretaan yksinäisyyttä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #22

Olennainen pointti. Alkoholipolitiikassa vedotaan aina kokonaiskulutukseen joka hyvin karkeasti kuvaa alkoholiongelmia, jos ollenkaan. Eihän se mikään ongelma olisi jos jokainen aikuinen joisi kymmenisen litraa viinaa vuodessa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #28

Kymmenen litraa puhdasta etanolia per aikuinen vuodessa tarkoittaa kolmeakymmentä litraa koskenkorvaa ja tasaisen taulukon mukaan tämänkin määrän tissuttelusta seuraa suurella todennäköisyydellä maksakirroosi, keskushermoston sairauksia kuten katkokävelyä ja diabetesoireiden pahenemista.

Suurkuluttajien määrä on noin neljännesmiljoona ja satunnaisemmin (hankaluuksiin joutuvien) humalahakuisesti juovien noin pari miljoonaa.

Onneksi nuoriso sentään on nykyisin streitimpää kuin suurten ikäluokkien isovanhempansa ja hakee vaihtoehtoisia kokemusmaailmoja esimerkiksi harrastuksista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #42

Minun kouluaikani kukaan tyttö ei mennyt hipoissa nurkan taakse ottaan huikat kuten pojat.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #44

Siinä mielessä tasapuolisuus on tosiaan edennyt (jo 90-luvulla tytöt joivat yhtä usein ja kokoonsa nähden runsaasti kuin pojat), ja sukupuolitaudit epidemisoituneet kansantaudeiksi. Kännissä harkintakyky pettää...

Suomessa kokonaiskulutus ei silti liene ongelma, vaan humalahakuisen juomisen sosiaalinen hyvöksyntä ja tietynlainen glamorisointi.

Suurten ikäluokkien ongelmia ovat alkoholismiin sortuvat eläkeläiset, mikä heijastuu mm. tapaturma-alttiutena ja omaisten jatkuvana huolena. Muistisairaiden lapsille hoidettavan vanhemman alkoholismi on nolo mutta yleistyvä huolenaihe.

Hanna Jensen kirjoitti oman isänsä sairastumisesta muistisairauteen äskettäin tietokirjan ja siinä yhteydessä korosti vanhempien ihmisten alkoholin liikakäyttöön puuttumisen vaikeudesta. Viinaa käytetään kaikissa ikäryhmissä myös ikävän karkotukseen ja yksinäisyyden lieventämiseen, sosiaalisten suhteiden korvikkeena.

https://kirja.elisa.fi/ekirja/940-paivaa-isani-mui...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Bordelli- ja kasinobisnestä tukemalla Suomi voisi samalla logiikalla paikata kestävyysvajettaan kustannustehokkaasti tai viemällä aseteknologiaa sotaa käyviin maihin - moraalista ja yhteiskuntavastuusta viis veisaten...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola Vastaus kommenttiin #41

Tulihan se satuhassimainen vaatimus epäisänmaallisesta oman teollisuuden alasajosta muiden valtioiden hyväksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #49

Ei se alkoholin massamuotoinen valmistus ja markkinointi muutu yhtään sen eettisemmäksi, vaikka sillä keinoin saadaankin muutama tuhat henkilöä "tuottavan teollisuustyön" piiriin ja vientituloja kasvatettua.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #49

Ei se alkoholin massamuotoinen valmistus ja markkinointi muutu yhtään sen eettisemmäksi, vaikka sillä keinoin saadaankin muutama tuhat henkilöä "tuottavan teollisuustyön" piiriin ja vientituloja kasvatettua.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tässäkin asiassa on ehkä nähtävissä jakolinja pohjoismaisen feminismin ja toisaalta keskieurooppalaisten liikkeiden ja sukupuolen tutkimuksen välillä. Kuten tavallista, erot aineellistuvat marginaaleissa ja suhteessa ns. vähemmistöihin.

On yleisesti tunnettua, että lgbt-näyttämöillä käytetään sekä laillisia että laittomia päihteitä paljon yleisemmin ja enemmän väestössä keskimäärin. Pohjoismainen valtiofeminismi on taipuvainen näkemään tässä ongelman, jonka selitykseksi tarjotaan yhteiskunnallista epätasa-arvoa. Siis vähemmistöt tämän mukaan juovat tai polttavat tms. niin paljon syrjintäkokemusten takia.

Asianosaiset itse ja keskieurooppalainen tutkimus taas näkevät vähemmistöillä oman baari- ja klubikulttuurin, jonka seksikäytäntöjä tavataan heteropuolella vain harvoin. Omaa näyttämöä pitää puolustaa ja tutkimuksen tehtävä on artikuloida sen kokemuksia.

Tästä syntyy jonkinmoinen juopa. Pohjoismainen feminismi on taipuvainen tässä asiassa liimautumaan hienoon ja arvostettuun lääketieteeseen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Alkoholin käyttö myös työllistää paljon LGTB-ihmisiä etenkin ravintola-alalla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Valtiofeminismiä ei ole olemassakaan.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Aivan varmasti käsite valtiofeminismi, state feminism, esiintyy ajankohtaisessa keskustelussa ja esimerkiksi kiistassa, joka koskee suhtautumista seksityöhön. Yleisesti esitetään, että pohjoismaiset valtiofeministit haluavat valtion rankaisevan niitä, jotka ostavat seksipalveluita. Toiset feministit taas vastustavat tätä jyrkästi. Tämä ei suoranaisesti liity aiheeseen, mutta Pohjoismainen feminismi on yleisesti ja kaikin paikoin rajoittavampaa ja normatiivisempaa kuin kollegat muissa länsimaissa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #34

Pohjoismaissa tasa-arvopolitiikka on osa yleistä arvopohjaa ja poliittista arkea, toimintakulttuurin sisälle verkostoitunutta perustaa.

Suomessa poliittisten puolueiden naisjärjestöt ovat itsestäänselvästi vakiintunut osa vaikuttamiskeinoja ja tasa-arvolain lähtökohta on viranomaisten ja valtion velvollisuudessa edistää (kaikissa toimissaan) tasa-arvoa. Missä tahansa muualla kuin Pohjoismaissa tasa-arvoaiheita pidetään vieläkin politiikan lisinä, ne eivät siis ole valtavirtaa ja legitimoituja päätöksentekoon vaikuttavia asioita.

Politiikka on taas puhtaimmillaan lain säätämistä ja valvontaa...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kolmannes suomalaisten alkoholin kulutuksesta pois, niin meillä ei enää ole mitään kansantaloudellisia ongelmia. Kolmesta neljään miljardia pois sote-menosta, vuodella lyhyemmät opiskeluajat, keskimääräinen eläkeelle jäänti nousee parilla vuodella. Rikosten määrä laskee jne. Ruotsalaiset pärjävät paljon paremmin kun eivät läträä suomalaisten tapaan.

Juokaa vaan tämä maa rappiolle ja vetäkää vielä lääkkeitä ja huumeita päälle, ettei tunnu niin pahalle. Ainakaan niin kauan kuin pään saa pidettyä sekaisin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sä et paljon toivoa anna! Minä näen vain oikeistopopulismin pienenä jarruna alkaneelle vapautumiselle itsetuhopakosta. Muuten ituja olisi joka paikassa muutokseen parempaan. Persut vaan pettävät kansaa koska flirttailevat meidän itsetuhotendenssienmme kanssa ja nostavat kulmien pahimmat sortajat kingeiksi.
Taitaa olla suuren keskustelun paikka tässä. Persut kiertävät tätä aihetta kuin ruttoa!
Ulkomailta kelpaa nuiva ideologia mutta parempi sosiaalipedagokiikka ei kelpaakaan. Hällä väliä että ihmiset häpeää ja kärsii, persut satsaa pahimpiin ääliöihin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ehkä kohtuullisuus ja hyvä käytös ja elämän kunniottaminen pitää pukea johonkin sveitsiaiheeseen jotta äärioikeistolle kelpaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Nykyhinnoilla suomalaisista tulee juomalla tylsiä juntteja. Jos hintoja nostetaan, suomalaisista tulee juomalla vihaisia juntteja, mutta kulutuksen määrä ei muutu.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ei alkoholipolitiikalla ole feminismiyhteyttä, vaan sillä on eläkejärjestelmän kannalta merkitystä. Alkoholin saatavuuden parantaminen ja hinnanalennus 2000 -luvun alussa on tähdännyt kuolleisuuden lisäämiseen suurten ikäluokkien kohdalla. Eläkepommi on ollut tarkoitus purkaa suuntaamalla tarjontaa työssäkäyville, jotka alkoholisoituvat yli viisikymppisinä. Päihdepalvelujen kohdalla tämä pyrkimys on näkynyt avohoitopainotteisena medikaalimallina, joka ei tehoa ja joka lääkevalmisteesta riippuen (alkoholismin psykiatrisointi) nopeuttaa haudanlepoa asiakasryhmässä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Olet oikeassa. Alkoholi ja tupakka yhdessä takaavat sen, että tyypillinen suomalainen työmies elää eläkeikärajan jälkeen keskimäärin kaksi vuotta. Kun työläismiehille ei tarvitse maksaa eläkettä, kuin kaksi vuotta, niin eläkerahat säästyvät muille - naisille ja korkeakoulutetuille miehille.

Eläkeputkenkin ikärajaa nostetaan, ja keskustan Sipilä varamaan poistaa sen ensi töinään, kun voittaa seuraavat eduskuntavaalit.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mahtava määrä erilaisia näkökulmia näihin kysymyksiin. Antikainen on todella vakuuttava keskustelija!
Esitin kysymyksen vasemmiston kannasta ja sain tyhjentäviä ja toivoa antavia vastauksia!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Tietysti vasemmiston kulttuurimyönteisyys heijastelee tietoisuutta siitä että ihmisten hyvinvoinnista välitetään koska halutaan että muitakin sisältöjä on saatavilla..."

Näistä vasemmistolaisen kulttuurin tuloksista on aivan fantastinen esimerkki :
http://www.maailmanmuutos.fi/smm/1/1_1_4c.htm

"... ympäristöongelmat pahenivat, kun raskaan teollisuuden tuotantoa kasvatettiin luonnonvaroja riistämällä ja piittaamatta jätteiden asianmukaisesta käsittelystä. Tästä edelleen seurasi väestölle vakavia terveysongelmia, mikä kuvastui eliniän laskuna. Siihen liittyi poliittisen tyytymättömyyden ja yhteiskunnallisen levottomuuden lisääntyminen. Toisaalta alkoholiongelmat alensivat väestön työkykyä ja sen myötä kansantalouden tuotantoa." (Kyse tietenkin sosialismin kehdosta: NL :-)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Joo joo.
Mutta miksei se onnistunut, kun oppositiokin oli likvidoitu?

Esimerkki on hieman vanha, mutta se on pitkäkestoisen yhden aatteen hallinnon parasta antia. Maamme vasemmiston suuri idoli. Kulttuuripuolella esim. musiikki oli upeassa kuosissa, mutta koska se kohdistui lähinnä taidemusiikin ja folkloren puolelle, vasemmistomme ei siitä innostunut: taistelulaulut riittivät.
Sorry, oli pakko muistuttaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #56

No tässä tämänpäivän tilanteessa vasemmisto on ainoa turva sille että kulttuuri on monipuolista ja että sitä on saatavilla : )

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Siihen kilpailu pahimmillaan johtaa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Muistan erään Tanskalaislääkärin, aiheeseen perehtyneen asiantuntijan, varoittaneen erityisesti nuorten humalahakuisesta juomisesta:

Meillä jokaisella on aivoissa tietty määrä aivojemme matkakortilla "leimauksia", joita kännäämisellä voimme käyttää. Kunnon känni on kuin käyttäisi yhden leiman matkakortista. Kortista, jolla on vain tietty määrä leimoja käytettävissä. Ja kun kortti on leimattu loppuun, uusia leimoja ei saa. Tämä kortti on kuin se vanhanaikainen pahvikortti, jota ei saa ladattua uudelleen.

Montako kovaa känniä aivot kestävät? tarkkaa tietoa ei vielä ole.

Kun "matkakortti" on käytetty loppuun, aivot ovat nykytiedon mukaan peruuttamattomasti "rikki".

Lääkäri kertoi, että yksi seuraus on aivojen automaattisen "nopeudensäätelyjärjestelmän" vinksalleen meno. Eli aivoissa oleva GABA ja glutamaattitasapainon säätelyjärjestelmä häiriintyy. Jonka seuraukset näkyvät: Ihminen ei osaa rauhoittua ollenkaan, ja saattaa olla koko ajan hyeraktiivisessa tilassa. Josta seuraa tietenkin jatkuva stressi, jonka seurauksena tietenkin eliniänodote lyhenee senkin takia. Muistitoiminnot heikkenevät, keskittymiskyky on mennyt peruuttamattomasti. Jne.

Nuorten aivot ovat paljon herkemmät menemään viinasta rikki.

Nuorille viina on erityisen haitallista. Kuka Suomessa ei olisi nuorena ottanut viinaa? Kulttuurin muutos saattaa olla todellakin tarpeen. On meitä oikeasti niin vähän täällä Suomessa. Kuinka kertoa tämä kaikki ilman syyllisyyttä tai syyllistämistä? Siinäpä piisaa haastetta.

http://darta.net.au/wordpress-content/uploads/2013...

Millaista onkaan pitkä ja onnellinen ja tasapainoinen elämä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kulttuurin muutos on hidasta työtä. Se ei tapahdu netissä. Se on hyvän olon renkaita jotka leviävät veden pinnassa ja synnyttävät uusia. Ihmisen hyvän olon tarve on kuitenkin isompi kuin negatiiviset tendenssit. Pitää vaan levittää kaikkea mikä on inhimmillistä ja kovuuden kulttuurin kuori kuivuu ja rapisee pois. Mutta netissä se ei onnistu.

Toimituksen poiminnat