silmäneula kulttuuri on muutosta

Antakaa meidän sopeutua

       Minulle on ollut todella helppoa sopeutua siihen muutokseen jota Suomen monikulttuuristuminen on merkinnyt. Juuri minulle se oli helppoa koska olen paluumuuttaja Ruotsista ja olin paikalla kun isoja joukkoja maahanmuuttajia meidän suomalaisten lisäksi tuli Turkista, Pohjois-Afrikasta ja sittemmin hajoavasta Jugoslaviasta.

    Tietysti maan muuttuminen monikulttuuriseksi herättää kaikenlaisia reaktioita. Näitä reaktioita joihin voi liittyä huolta ja vierastamista ja tarvetta hylkiä tulokkaita saattoi siihen aikaan työstää siellä Ruotsissa monella tapaa.

    Ruotsissahan on varmasti tuplasti maahanmuuttajia suhteessa meihin. Ruotsi jonka jätin ja jossa olin aikuistunut oli myös  tässä suhteessa kovin erilainen kuin kotimaa johon palaisin 1981. Monessa mielessä Suomi kulki kuitenkin Ruotsin vanavedessä ja erilaiset ilmiöt rantautuivat tänne saaden Suomen näyttäytymään minulle tutumpana ja helpompana lähestyä. Yksi näistä ilmiöistä oli maahanmuutto joka minulle toi vaan jälleennäkemisen tunteen.

    Minusta pitää voida käsitellä niitä tunteita mitä maahanmuuton kasvaminen ihmisissä herättää. Se on nyt estynyt siksi että maahanmuutoon hämmästellen ja kulmia nostellen suhtautuvia käytetään uusoikeiston välineinä saada jalansijaa täällä ja muualla.

  Uusoikeisto ei haluakaan että maahanmuutoa voisi käsitellä samalla tavalla kuin esim sitä teknistä murrosta jossa elämme automaation ja tietokonekeskeisyyden myötä.

  Uusoikeisto on ottanut monopolin kysymyksestä ja pitää yllä monopoliaan sillä että se kinaa kaikkialla jostain rajanvetokysymyksistä tyyliin "mitä sanoja saa käyttää" ja "illman ja kalske" jne, kaikki tunnistaa nämä kestoteemat joilla meitä uuvutetaan. 

Uusoikeisto on ottanut monopolin kysymyksestä myös yleisellä karskiudella ja roisiudella joka saa tavalliset kansalaiset pelkäämään heitä. Siksi uusoikeisto on levittänyt aivan hirveätä tyyliä siinä tavassa miten ihmiset käsittelevät sitä uutta tilannetta että maa on monikulttuurinen. He eivät haluakaan että tavallista kieltä puhuvat ihmiset tarttuisivat maahanmuuttoon liittyviin kysymyksiin. Uusoikeisto toimii maffiamaisesti. 

  Uusoikeisto ei edes halua että maahanmuutoa voitaisiin käsitellä muutoin kuin että samalla nostetaan joka kulmakunnan pahin jätkä johtajan asemaan.

  Tämä resepti sulkea neidit ja mamsellit, humanistit ja maailmanparantajat , runosielut ja hipit, hipsterit ja virkanaiset, pipopäät lyhyesti ilmaistuna kaikki muut paitsi kivenkovat oikeistoagitaattorit pois maahanmuuttokeskustelusta on toiminut tähän asti. Soini on antanut juurevan olemuksensa ja kasvavan puolueensa tämän taktiikan vietäväksi.

  Vetoan teihin jotka ette halua kovia arvoja. Keskustelkaa maahanmuutosta kaikesta sabotaasista huolimatta.

   Itse tulen käyttämään palautettua kirjoitusoikeuttani siihen että annan ääneni niille jotka eivät ammenna oppejaan homma-foorumilta.

Tulen käsittelemään maahanmuuttoa ja muita aiheita.

Kiitän vielä Jouni Suonsivua tai Jukka Mäkistä siitä että jompikumpi neuvoi miten menetettyä kirjoitusoikeutta pääsee anomaan. Teillä on samanlaiset profiilikuvat joten en tiedä kumpaa kiittää.  Kiitän myös ylläpitoa siitä että päästitte minut taas harjoittelemaan sanavapauden vastuullista käyttöä ja käyttöä joka toimii tällä areenalla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Tervetuloa takaisin kirjoittamaan. Hyvällä aiheella aloitit.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiitos. Tuo aihehan on aina läsnä mutta harvoin tulee puettua sanoiksi.

Pentti Järvi

Niihin aikoihin kun palasit Suomeen, mine häippäsin aurinkoiseen ja iloiseen Andaluusiaan.

Palattuani olen vain hyvin harvoin nauranut sydämeni kyllyydestä, mikä oli arkipäivää Etelä-Espanjassa.

Sinne änkesi pikkuriikkisillä paateilla väkeä Marokosta. Monet hukkuivat mutta ne jotka selvisivät Gibraltarinsalmen virrasta, saivat enimmäkseen jäädä ja heille löytyi jonkinlaista puuhailtavaakin erilaisissa maanviljelystöissä ym.

Nyt ovat asiat toisin, töitä ei ole.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Oletko seurannut Ossia joka bloggaa sieltä Epsanjasta käsin, tänäänkin tuli bloggaus? Opetatko nyt flamenkoa kenties meille harmaille suomalaisille?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ruotsi ei ole meille esimerkki. Päinvastoin. Siellä ilmestyvä lehti Aftonbladet esimerkiksi esittää, että thaimaalaiset vaimot ovat ihmiskaupan uhreja. Meillä Suomessa ei ole vielä syntynyt tällaista kielteistä asennoitumista kansainvälisiin avioliittoihin ja miesten ja naisten kanssakäymiseen yli etnisten rajojen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Paljon on tuollaisia eroavaisuuksia maittemme välillä. Minustakin asenteet ovat joissakin suhteissa parempia täällä, esim koulumaailmassa. Täällä on demokraattisempaa mutta siellä viihtyisämpää ja sosiaalisesti aurinkoisempaa.
PS Jos ne asenteet sinua häiritsevät niin miksi niitä levität ; )? Ei niitä kuule kuin sinulta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen kuullut, että poliisi on ruvennut käyttämään valeavioliiton käsitettä Usalaiseen malliin joistakin juridisesti täysin pätevistä liitoista estääkseen perheiden yhdistymistä.

Aslak Koivuila

Kopioin tähänkin vastaukseni sinulle toisesta ketjusta.
Linkolan mukaan näillä kivenkauloilla ruokitaan kestävästi muutama satatuhatta päätä.
Energiaa saa puusta ja turpeesta. Energialla saa typpeä ilmasta, samoin yhteyttävään symbioosiin pystyvien kasvien juurista. Toinen välttämätön saadaan kansallistamalla Soklin fosfori.
Elämään kestävästi pystynee suunnilleem miljoona. Kaikki yli menevä tulee ajaa luonnollisen poistuman kautta alas. Työvoimaksi voidaan tarvita asiantuntijoita maahanmuuton kautta. Aivovientiaä tapahtuu.
Olisiko tuossa Sini lähtökohta keskustelulle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vähän kauas menet nyt jos blogissani keskustellaan tai avataan keskustelu siitä miten itse kukin kokee suht uuden monikulttuurin.
Ei kai maahanmuuttajat luontoa ja energiaa hyödynnä enempää kuin muutkaan.
Vihreät ja oliko se myös Vapaavuori puhuivat että tiivis kaupunkiasuminen on ekologisempaa. En ole ihan varma siitä. Kannatan puukerrostaloja.
Aivovientiä tapahtuu vähemmän mitä paremmin meiltä menee täällä. Kaikki aivot eivät lähde pelkän liksan perään, parempi ilmapiiri saattaa viedä ihmisiä pois täältä.
Yksi tapa saada lapsiperheet jäämään Suomeen on pitää koulujen tasoa yllä ja tukea musiikkiopistoja, liikuntapiirejä, kuvataideopetusta jne. Ihmiset ajattelevat ennen kaikkea missä on jouhevinta lasten kannalta.

Aslak Koivuila

Jos jokin noista monista kulttuureista pitää sisällään sen, että se kalvaa alueen kuin alueen resurssitpelkästään syntyvyyden säännöstely kiellolla. Monikulttuuri on tuomittu.
Miksi et ole tätä tajuavinasi?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #9

Kyllä mä tajuan mitä sä sanot noin niinkuin luetun ymmärtämisenä. Mun rappukäytävässä on parimaahanmuutajaperhettä ja sitten melko monta eläkeläistä ja sitten yks suomalainen lapsperhe ja loput sinkkuja suomalaisia ja muita. Jos ruvetaan laskemaan lapsia niin tuota kehitystä ei näy. Esmex mulla on kuusi lastenlasta. Näillä mamuilla on molemmissa perheissä kaksi lasta aivan kuten kantisperheelläkin. Muilla suomalaisilla eläkeläisillä täällä on kans melko monta lapsenlasta.
Mulla on aika hyvä tuntuma. Minkä maalaisilla sinusta niitä sääntöjä on?

Aslak Koivuila Vastaus kommenttiin #10

Aika monen maalaisilla kuten ihan hyvin tiedät itsekin.
Eikä tässä puhuta sinun rapustasi.
Ovatko nuo muukalaisesi välttämätöntä aivotuontia?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Sullahan on ihan outo tyyli keskustella. Tässä nyt kyllä puhutaan mun rapustani. En minä ole perehtynyt ihmisten ehkäisynormeihin, eikä ole eka asia jota kysyn kun uusiin ihmisiin tutustun. Monilapsisuutta oli yhdessä suomalaisperheessä joka muutti pois. Ihmiset kaipaavat omakotitaloihin kehyskuntiin.
Minun naapurini eivät ole minun muukalaisiani vaan osa mun elämääni ainakin sen arkista menoa, ihmisiä joihin enemmän tai vähemmän tutustun ja joiden hahmot ja tavat käyvät tutuksi ja osaksi mun turvallisuuden tunnettani ja huonoina päivinä osaksi mun ankeata elämää ja hyvinä päivinä osaksi ilojani.
Aivotuontia? En tiedä. Mähän olen itekin maahanmuuttaja kun olen paluumuuttaja ja tuonut lapset tullessani. Tietysti mun mielestäni mun lapset ovat aivotuontia. Fiksuja lapsia.

Aslak Koivuila Vastaus kommenttiin #12

Mitens se reviiri elävässä elämässä meni.
meidänpä vapautta vaarat on nää
meidän on laulua lahtien päät

http://www.youtube.com/watch?v=loF697K2zOE

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Aslak jos viittaa musliimeihin tuolla "aika monissa maissa" niin ei näy mitään silmiinpistävää monilapsisuutta niidenkään parissa joista ulkoapäin näkee että ovat musliimeita. (Kaikki musliimit eivät mainosta uskoaan pukukoodeilla). Maahanmuuttajien suhteen on sama kuin muidenkin, jos jotain yhteistä on niin synkkaa tai sitten ollaan vaan muuten hyvää päivää ja joskus voi olla konfliktin poikasia. Se ei kyllä maata katso keiden kanssa synkkaa mutta tietysti eniten yhteisiä puheenaiheita löytyy jos on kuten sanoin jotain yhteistä.
Kun maahanmuuttajien kanssa tulee jotain erimielisyyttä voi hetkittäin tuntua että tässä on nyt sellainen kuilu ettei tästä koskaan pääse yli. Mutta ihmisten pikkuärsyyntymiset menevät yllättävän hyvin ohi ja ihmiset sopeutuvat toisiinsa jollei nyt ole ihan häiriintyneitä. Vaikeimmat ristiriidat ihmisillä on aina sellaisten kanssa joiden kanssa on syvät siteet.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Luonto on ihmisen hyvinvoinnille tärkeätä. Nykyisin kaadetaan kaikki puut rakennuspaikalta. Mielenterveydelle voi olla tärkeätä, että ikkunasta näkyy joku vanha puu.
Maahanmuutto ei ole ongelma, mutta keplottelu ulkomaisella keikkatyövöimalla on. Esim. rakennusalalla on kymmenentuhansia työttömiä kun halvempaa työvoimaa tuodaan muualta, mm. Virosta ja Puolasta.
Tietenkin pitäisi pyrkiä maailmaan jossa ihmisten ei tarvitse paeta kotikonnuiltaan. Ja olisi työtäkin jolla ansaita elantonsa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #37

Vanhojen kaupunkipuiden kaataminen- se vaan on surkeaa. Puut ovat yksilöitä ja kommunikoivat ympäristönsä kanssa ja niillä muisti ja ne ansaitsevat kaiken kunnioituksemme ja kiitollisuutemme siitä että suojelevat meitä ja elävät rinnallamme. Mä olen ihan puu-uskossa mikä johtuu siitä että suren erästä ikivanhaa nelihaarasta metsälehmusta joka kasvoi entisen kotini nurkalla.
Rakennusala ja keikkaduunarit siinä on kyllä vaaliteemaa vähän yhdelle sun toiselle puolueelle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #44

Puut ovat kertoneet minulle paljon. Suren niitä ystävinä. Täällä kaadettiin parhaimpaan lintujen pesimisaikaan iso määrä vanhoja kuusia ja lehtikuusia ym. puita.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #48

Sitten samat ihmiset jotka näitä kaatoja määräävät menevät jonnekin Tallinnaan tai mihin tahansa kaupunkiin ja nauttivat vanhoista puista ja marisevat että Suomessa on kaikki huonoa. Vanhoja puuyksilöitä pitäisi oppia arvostamaan jo siksi että ne elävät pitempään täällä kuin me ja toimivat siksi meidänkin juurinamme.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #49

Täällä on sellainen ulkoistettu metsänhoitaja jonka mielestä täysikasvuinen puu kuuluu kaataa puistossakin. Valtava monisatavuotinen mänty oli kaadettu kaupungin virkistysalueelta. Kun kyselin asiasta vedottiin turvallisuuteen.
Puu oli aivan terve. Vieressä oli vanha laho koivu, se ei siis ollut mikään turvallisuusriski.
En ole uskaltanut käydä uudella Vuoreksen asuinaluella. Sen tieltä pistettiin sileäksi valtaisa erämetsä järvenrantoineen. Se oli ennen merkittävä virkistysalue, josta kaupunkilaiset keräsivät marjoja ja sieniä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #49

Täällä on sellainen ulkoistettu metsänhoitaja jonka mielestä täysikasvuinen puu kuuluu kaataa puistossakin. Valtava monisatavuotinen mänty oli kaadettu kaupungin virkistysalueelta. Kun kyselin asiasta vedottiin turvallisuuteen.
Puu oli aivan terve. Vieressä oli vanha laho koivu, se ei siis ollut mikään turvallisuusriski.
En ole uskaltanut käydä uudella Vuoreksen asuinaluella. Sen tieltä pistettiin sileäksi valtaisa erämetsä järvenrantoineen. Se oli ennen merkittävä virkistysalue, josta kaupunkilaiset keräsivät marjoja ja sieniä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #49
Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

En ymmärtänyt kirjoitusta, Suomi on aina ollut monikulttuurinen maa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hyvä pointti. Meillä on vaan taipumus huomata uusimmat sisäänmuuttajat ja unohtaa että se ihan normaalia.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Niin, Finlayson ja Fazer ainakin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #20

Nuo nimet olen kuullut ennenkin. Oletko keskustelun uusiutumista vastaan?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #21

En ollut vielä vakuuttunut että keskustelu todella uusiutuisi. Jos ensin hylkäisi vanhan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #22

Uutisia Ranskasta. Integraatio menee hyvin eikä siis ole FN´n menestyksen syy. Syy on siinä että aikaisemmat maahanmuuttajasukupolvet eivät luota vasemmistoon, jotta vasemmisto ajaisi heidän etujaan. Maahanmuuttajat siis ei uudet tulokkaat vaan kauan Ransassa asuneet ja hyvin integroituneet eivät luota vasemmistoon.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #23

No, tuo ei selitä sitä, miksi FN nyt yhtäkkiä nousi niin suureksi, kun vasemmisto oli vielä pari vuotta sitten vaalivoittaja (esim. presidentinvaaleissa)?

Ja se ei selitä sitä, miksi he eivät äänestäisi perinteistä oikeistoa, olisihan sekin ollut vasemmistolle vaihtoehto.

Tämä olikin ihan hyvä bloggaus, kiitos siitä. Aloin kaivella vanhoja, koska ne ovat vielä liian hyvin muistissa. Katsotaan mihin tämä etenee!

Olen hieman eri mieltä siitä, että kuka määrittelee sallitun keskustelun. Halla-ahon tuomiohan oli vallanpitäjien puolelta määrittelyä, ja aika kiistanalainenkin. Lisäksi eri mieltä tästä: "että maahanmuutoa voisi käsitellä samalla tavalla kuin esim sitä teknistä murrosta" ... koska useinhan ne argumentit ovat melko teknisiä, kuten vaikka kustannukset (raha).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #25

No tuosta rahajutusta olen samaa mieltä. Vaikka tekninen vallankumous digi-sellainen kyllä koskettaa meitä koko elämän alueella. Esim käsinkirjoituksen katoaminen on minusta pelottava juttu.
Mutta samaa mieltä siitä että raha- ja talouskeskeisyys keskustelussa lähtee aina kasvun jatkumisesta ja kasvun jatkumisen siunaamisesta.
Timo Andersson viimeinen ja aika kiivas blogi oli hämmästyttävä siinä että siinä käsiteltiin Venäjä/Ukraina konfliktia melko kokonaisvaltaisesti mutta täysin ilman talousnäkökulmaa.
Talous vaikka dominoikin ihmisten valintoja tulee kuitenkin perässähiihtäjänä ja sosiaaliset järjestykset ovat ensin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #28

"sosiaaliset järjestykset ovat ensin."

Tästä ainakin olen samaa mieltä, että tärkeysjärjestyksessä tämä tulee ensin. Itselleni turvallisuus on ainakin ykköskysymys. Rahan merkitystä on vaikeampi arvioida.

Tämä seuraava ei liity maahanmuuttoon, mutta turvallisuuteen kyllä, ja ihmettelen, miksi Schengenin puolestapuhujia on niin paljon. En tiedä onko kansalaisissa, mutta poliitikoissa ainakin. Juuri nyt uutinen Schengenin vaikutuksista: http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/likaisen...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #22

Ei kai keskustelun uusiutuminen voi olla yhden keskustelijan harteilla. Jokainen sysää sitä johonkin suuntaan koko ajan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksella otin kollegani kanssa jo toistakymmentä vuotta sitten monikulttuurisuusilmiöitä kriittisen opetuksen ja tutkimuksen osaksi esim. näin:

"The aim of this course is to introduce student teachers to an intersection of issues related to music appreciation, foreign language and literature. It aspires towards broadening of sense of historical period and of confronting values different from those of our own time and place."

USA:ssa oppilaskatraani koostui käytännössä kaikkien maanosien opiskelijoista (Americas, Europe, Oceania, Asia, Africa). Kutakin yksilöä kohdeltiin samoin perustein. "Uusvasemmistoa" tai "uusoikeistoa" ei eroteltu joukosta. :D

Keskustelun jämähtäminen näkyy hyvin esim. blogistin käyttämässä epämääräisen leimaavassa sanassa "uusoikeisto". Se on sitä vanhan toistoa, sillä juuri niin jaetaan, leimataan ja kohdellaan ihmisiä sillä karsinoivalla tavalla, josta blogisti muita varoittelee. Keskustelu ei uusiudu näin.

Olen ymmärtänyt, että turha leimakirveen heiluttelu on eräs US-alustan ns. bannausperusteista. Ehkä olen väärässä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eikös se ole kiltimpi kuin äärioikeisto. Ja historiallinen fakta oli nimi sitten mikä vaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aivan, esim. Pohjois-Korea vaikuttaa kiltiltä edelleen, olipa nimi sitten mikä vain.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12886197646...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hei kaikki, keskustelkaa, en aina pysty vastaamaan tai osallistumaan. Palaan illalla tänne ja jätän keskustelun auki.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sini "Minusta pitää voida käsitellä niitä tunteita mitä maahanmuuton kasvaminen ihmisissä herättää. Se on nyt estynyt siksi että maahanmuutoon hämmästellen ja kulmia nostellen suhtautuvia käytetään uusoikeiston välineinä saada jalansijaa täällä ja muualla.""

En nyt oikein ymmärrä sanomaasi, mutta minulle monikulttuurisuus on sinänsä ihan luonnollinen asia ja eri kielten surina ympärillä on pelkästään mukavaa. Ulkomaillakin eri kansallisuuksien omat kaupunkialueet ovat myös niitä mielenkiintoisempia paikkoja, joissa viihdyn erinomaisen hyvin. Parhaat ovat mielestäni Nykissä ja Singaporessa, jossa näkee myös kuinka yritteliäät ja hyvin uuteen maahansa sopeutuneet ovat niin intialaiset kuin kiinalaisetkin maahanmuuttajat.

Se miksi minä yleensä kirjoitan hallitusta maahanmuutosta, esimerkiksi juuri USA:n ja vaikka Kanadan tapaan. Se on johtuu kokonaan siitä, että pelkään hallitsematomien joukkojen vyöryvän tänne sankoin joukoin, kun muut eurooppalaiset alkavat suitsia lukutaidottomien ihmisten tuloa omiin maihinsa? Pitäisi etukäteen miettiä mihin väestöräjähdys purkautuu ja sen järkevään ennaltaehkäisyyn.

Se ei tapahdu nyt, eikä edes lähivuosina, mutta maailmalla tulee olemaan vielä vaikeuksia hoitaa väestöräjähdystä, jos ei aleta ajoissa miettiä miten oikeasti voimme vaikuttaa siihen, että maat pystyvät itse hoitamaan omia ongelmiaan.

Syntyvyydensäännöstely on ensimmäisiä pohdittavia asioita lukutaidon ohella ja seuraavana on valtavan korruption saamista kuriin ja keskittymistä kansojen yhtenäisyyteen maan sisällä.
Jatkuvat uskon- ja heimosodat, mitenkähän ne saisi loppumaan? Asevientikiellot ym. Ei näitä kaikkia ongelmia edes pysty täältä hyvinvoinnin keskeltä tiedostamaan, mutta sen tietää, ettei nykyiset toimet ja miljardien dollarien ruoka-avut ole tarpeeksi hyvin toimineet, jotta kansaa voisi pitemmällä tähtäyksellä auttaa. Olisiko keppi-ja porkkana otettava käyttöön?

Nigerian väestöstä 80% elää köyhyydessä ja korruptiokulttuuri on maailman pahimpia...se on avunantajillekin pohjaton kuilu, jos ei maailma herää ajoissa tekemään jotain oikeasti oikein? Nälkä vyöryttää heidätkin Eurooppaan ja mitkään rajat eivät näitä miljoonia massoja pysty pidättelemään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juuri koska ongelmat ovat niin suuria meidän pitäisi rakentaa maatamme ja maanosaamme eikä ruokkia halpamaisuutta kuten ps tekee. Lyhyt vastaus tien päältä.

Hannu Töyri

Tuo blokikirjoitus oli sekava, mutta leimaava ja asenteellinen. Monikulttuurisuus maahanmuuton yhteydessä on tyhjä puhetta, niin kuin rikastuttava maahanmuutto.

On eriteltävä ja ajateltava mitä mikäkin tarkoittaa. Maahanmuutto ei sinänsä ole hyvä tai huono asia. On hyvää ja huonoa maahanmuutto politiikkaa. Maahanmuuttoa on ollut aina ja Suomi on ollut aina monikulttuurinen, jossa yhteydessä on erityisesti nostettava esille saamelaiset. Saamelaiset ovat vain saaneet miljoona kertaa vähemmän suvaitsevaisuutta kuin vaikkapa somalit tai muut värilliset, arabit jne...

On turha puhua maahanmuuton ja sen tuoman monikulttuurisuuden rikastuttavasta vaikutuksesta. Se on hölynpölyä. On eriteltävä mikä on hyvää maahanmuuttoa ja milläkin tavalla. On selvä asia, että kiintiö- ja muille pakolaisille ei voida asettaa mitään erityistehtävää, kuten rikastuttaminen, vaan he tulevat tänne turvaan. Ei tuo täysin hunnutettu somalinainen edusta mitään rikastuttavaa kulttuurista vaihtoehtoa, vaan muistutus siitä kuinka huono naisen asema voi jossain päin olla.

Suurin osa maahanmuutosta näyttää tällä hetkellä muodostuvan virolaisista, venäläisistä yms... jotka ovat halpatyövoimaa. He rikastuttavat jotain tahoa, hyväksikäyttäjiä.

Suomessa on myös maahanmuuttoa joka johtuu muualta tulevista tutkijoista ja tutkijaprofessoreista sekä suurten ja keskisuurten yritysten johto ja asiantuntija tehtäviin tulevista henkilöistä. Tämä onkin sitten varmasti rikkautta.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"Ei tuo täysin hunnutettu somalinainen edusta mitään rikastuttavaa kulttuurista vaihtoehtoa, vaan muistutus siitä kuinka huono naisen asema voi jossain päin olla."

Islam edustaa myös poliittista näkökulmaa, jonka oikeuskäsitykset voivat loukata länsimaisia yksilön oikeuksia ja olla ristiriidassa tasa - arvolain kanssa. Mielestäni monikulttuurisuuden "rikastuttava" vaikutus tässä yhteydessä, vaikuttaa lähinnä kornilta ilmaisulta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juuri konservatiivisia perhemallia haluavat äänestävät uusoikeistoa. Kokohunnutus on järkyttävä käytäntö. On ikävä että länsimaissa myös aletaan purkamaan naisten oikeuksia ja vielä joskus samalta taholta joka äänekkäimmin arvostelee eteläisten maiden tapoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #41

"On ikävä että länsimaissa myös aletaan purkamaan naisten oikeuksia"

Missä länsimaassa on purettu naisten oikeuksia?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #42

Kansallismieliset esim Bosnia-Hercegovinassa, Kroatiassa ja Serbiassa painostavat naisia jäämään kotiäideiksi samalla kun naisten oloja työelämässä huononnetaan.
Naiset ja feministimiehet ja muut valveutuneet tahot ovat tehneet kovasti töitä tasaveroisuuteen työelämässä ja aborttioikeuden eteen, Kansallismieliset yrittävät kaventaa näitä oikeuksia.
Kasallismielisillä ei ole tasa-arvoasioita agendallaan.
Monet kansallismieliset korostavat naisten ja miesten erilaisuutta ja esim naisten sopivuutta hoitotyöhön kotona ja virassa.
Perhe-elämä jossa nainen on taludellisesti riippuvainen miehestä voi jatkua kauemmin väkivaltaisena koska nainen ei uskalla purkaa sitä.
Hbtq-henkilöitä sekä perinteisiä rooleja uhmaavia henkilöitä uhkaillaan ja heille irvaillaan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kaikkiin murroksiin kuuluu kriisinsä. Ja uhrinsa. Kaikki ovat tavallaan uhreja tai pahantekijöitä tulkintakulmasta katsoen, mutta yhtä kaikki hyvin vähän valinnanvaraa omaavia kun iso pyörä pyörii ja sen pyörän pyörittäjä on kasvoton instanssi, jonka intressit ovat yhtä näkymättömissä.

Ihmisellä olisi valtaa vaikka mihin, mutta ihminen ei sitä valtaa halua. Hän haluaa luopua siitä vallasta. Minun nähdäkseni koko homma alkoi kusta siinä kohtaa, kun ihmiset alkoivat haluamaan asioita tarvitsemisen sijaan.

Nyt me sitten keskustelemme teknologisessa murroksessa haluamistamme asioista aivan kuin oikeastaan tarvitsisimme mitään siitä, tai maahanmuutosta kuin tarvitsisimme siitäkään mitään. Me vaan olemme ajetut tarvitsemaan niitä. "Että tämä ja tämä olisi mahdollista, silloin pitää olla tuota kanssa. Ai et tajua miksi, no se on kovin monimutkaista ja sinä olet idiootti/sinulla ei ole tarvittavia tutkintoja tajutaksesi sitä. Onneksi sinulla on minut kertomassa mikä sinulle on parasta."

Koko ajan enemmän meille tolkutetaan, miten meidän pitää haluta vähemmän samalla kun meille pakkosyötetään lisää. Se on tämän länsimaisen kulttuurin ehdottomasti hienoin kohokohta. Upein kaksoistandardi.

Ja meillä olisi kaikki valta puuttua siihen. Tiedostaa se ja tehdä asialle jotain - omalta osaltamme.

Pokka puuttuu. Kyky puuttuu. Joten syömme lisää ja haluamme toki muidenkin syövän lisää. Joka kerta kun keksimme jonkun teknologian, joka "mullistaa kaiken" - mahdollistaa tehokkaamman tuotannon/ hyödyntämisen, pienemmillä resursseilla, me olemme kuin narkkarit. Toleranssi vaan kasvaa ja kohta on taas nupit kaakossa, jos ei muuten niin väestönkasvun kautta "tehostuksemme" moninkertaistaa kulutuksen.

Ja se on se todellinen muutos, nämä kaikki ovat vain sen ilmiöitä.

Ja mitä pitempään kukaan jarruttaa, hirraa tai koittaa kontrolloida, sitä hitaammin se muutos etenee. Mutta se kyllä etenee, sillä meidän pitää saada, koska me halutaan ja se mitä pari sukupolvea sitten saatiin, näyttää todella ankealta - "siis voi vittu miten yksinkertaisia apinoita ne oli!" toisin kuin me, jotka toki pyyhimme perseemme kaarnapalasten sijaan koko metsällä. Mutta lopulta - kun annos on liian iso - tulee yliannostus.

Jokaikinen sukupolvi kykenisi katkaisemaan sen halutessaan. Mutta koska tosiaan olemme avuttomampia ja munattomampia sukupolvi sukupolvelta, me emme ikinä luovu siitä, mikä on saavutettu. Ei ennen viimeistä virhettä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Miapetra Kumpula-Natri oli havahtunut, että kaikissa Euroopan maissa ei ole ihan yhtä turvallista kuin Suomessa:

    "– Nyt jo huomaan, että kyllä Suomi on hyvä maa. Täällä lapset voivat tulla ja mennä. Tämä turvallisuus tulee arvoonsa, kun kuulin, että Belgiassa olisi lakikin, ettei alle 12-vuotiaita saa jättää yksin. Meillä jo 5-vuotias tulee ja menee naapurustossa omin neuvoin muutaman kymmenen metrin päähän kavereiden ovikelloja pimpottelemaan ja pihalla leikitään ja palloillaan ilman aikuisten valvontaa, Kumpula-Natri kirjoittaa."

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/kumpula-natri%...

Missähän tynnyrissä hän on elänyt, kun nyt vasta huomaa tällaista?

Ja miksi poliitikot haluavat Suomestakin epäturvallisen paikan, tai ainakin tekevät sellaista politiikkaa, jolla sellainen saadaan?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Ei.

Tiukalla raja-/maahanmuuttokontrollilla ulkomailta tulevat ongelmat pysyisivät pitkälti poissa, eikö?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #55

Ei vaan sillä että kasvatuspolitiikkamme pysyy niin progressivisena kun se ollut.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #56

Ei se välttämättä auta. Ei kovin nopeasti, eikä välttämättä aina ollenkaan. Moni saa kärsiä siinä sivussa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #56

Mutta en humanitaarista auttamista lopettaisi, järjestäisin sen vain uudelleen.

Onhan se kumma, että tästä saa näin paljon puhua, eikä yhteisymmärrystä löydy.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #58

"järjestäisin sen vaan uudestaan" - tuohan on siis poliittinen kysymys, ei ideologinen. Tuollaisten kysymysten kanssa toimitaan parlamentaarisesti tai kuntapolitiikassa. Jos sitä vaan jauhaa se on oman maansa taaksepäin viemistä ja henkistä pummiutta.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #59

Kyllä sen tiedon täältäkin pitäisi levitä.

Toimituksen poiminnat