silmäneula kulttuuri on muutosta

Rasismi ja kuvataide - miettelyä

  • Tavaran kuljetus
    Tavaran kuljetus

         Kuten monet meistä tietää kuvaa käytetään rasistisissa tarkoituksissa. Asia ei ole kuitenkaan mitenkään yksinkertainen sillä tavalla että jostain kuvasta voitaisiin sanoa että se on rasistinen riippumatta yhteydestä.

          Ruotsin puolella leviää paljon kuvia romanileireireistä kokoon kyhättyinen asumuksineen ja kuvia joissa näytetään kuinka ihmiset kuljettavat lastipalleja ja muuta rakennustavaraa tilapäisiin asumuksiin. Vaikka kuvat ovat otetut tarkoituksella katsoa pahalla silmällä ja levitetyt lietsontapalstoilla ne sinänsä kuitenkin myös täyttävät dokumenttikuvien laatukriteerit ja voisivat toisessa yhteydessä toimia tasapuolisesti EU-migranttien tai köyhien ihmisten elämää kuvatakseen.

         Alkuperäiset kuvat joita en ole ajatellut julkaista tässä inspiroivat minua oheiseen sekatekniikkatyöhön. Kuva ihmisestä joka kuljettaa kantamuksia vaan on aiheena niin läheinen. Kun kannat, viet, tuot, vedät perässäsi tai työnnät kärryissä pieniä ja suuria kantamuksia olet keskellä elämää olkoon jalkasi kevyet tai raskaat. Lastipallien kova kulmikkuus, pyörien kitinä, sitkeä voima suhteessa ihmisen pehmeyteen ja hellyyteen ja keveyteen nämä voi kokea itsensä kautta samalla kun näkee ne kanssaihmisen elämän eri puolina. 

         

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Taisto Merilä

”Kuten monet meistä tietää kuvaa käytetään rasistisissa tarkoituksissa.”

Onneksi ei sentään muissa tarkoituksissa.

Pekka Iiskonmaki

Tuossa kuvassa on jotain äärioikeistolaista. Marketin varastettu ostoskärry.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ostoskärryssä on euron pantti, joten se palautetaan sinne minne kuuluukin. Sini palauttaisi sen ilman panttiakin...

Jari Leino

Myös romanit ansaitsisivat oman, itsenäisen kansallisvaltion, jossa he saisivat elää oman kulttuurinsa mukaista elämää rasistien häiritsemättä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tokihan rasistisuus tulee luultavasti siitä miten kuvassa olevat ihmiset, mies ja nainen, kävelevät toinen polkupyörää taluttaen ja toinen ostoskärryjä työntäen puhtaan VALKOISTA lumista mäkeä ylös ja mäen takana odottaa synkkä TUMMA meri uhkaavana ja valmiina ottamaan molemmat ihmiset pelottavan TUMMAAN kylmään syleilyynsä. Ihmiset jotka puhtaan VALKOISTA mäkeä ylöspäin kävelevät eivät oletettavasti näe TUMMANA huokuvaa, pelottavaa ja uhkaavaa merta, vaan keskustelevat rattoisasti toistensa kanssa kävellessään puhtaan VALKOISTA mäkeä ylöspäin tietämättä tuon taivaallista uhkaavasta TUMMASTA vaarasta.

Joku voisi tulkita myös ihmisten takana olevan TUMMAN puun ajavan ikäänkuin ihmisiä takaa kohti uhkaavana huokuvaa TUMMAA merta, mutta ihmisten rauhallinen liikkeiden tuntu saa sulkemaan tämän vaihtoehdon pois ja vahvistamaan olettamusta etteivät ihmiset ole tietoisia edessä olevasta TUMMASTA vaarasta, joka saattaa jopa hyökyä mäen takaa tsunamin lailla vieden mukanaan tullessaan hyökyaallon lailla puhtaan VALKOISTA mäkeä ylöspäin kävelevät ihmiset.

Toki tekijä voi olla tarkoittanut aivan muuta, samoin kuin blogistikin, joten tämä on vain minun tulkintani kuvan mahdollisesta rasistisuudesta.

Anne Maritta Carlin

Näkee mitä halua nähdä tai odottaa näkevänsä!Tulkinta lähtee aivoista ja tunteista eikä itse kuvasta, vai !?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tulkitseminen on kuvassa elämistä. Ja vaikka emme verbalisoisi kuvan kokemusta voimme pistää sen muistiin ja joskus myöhemmin ymmärtää kuinka se liittyi silloiseen ajatteluun tai tunnelmaan tai ajan henkeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset