silmäneula kulttuuri on muutosta

Le kiosque dÝlé

 • Mukaelma ranskalaisesta teatterijulisteesta
  Mukaelma ranskalaisesta teatterijulisteesta
 • Media-aatelin neito
  Media-aatelin neito
 • Media-aatelin herra
  Media-aatelin herra
 • Huvinäytelmän kuvaus
  Huvinäytelmän kuvaus

                    Moliere on kirjoittanut näytelmän Les Precieuses Ridicules 1658. Siinä maaseudulta Pariisiin tulleet aatelisnaiset joutuvat pilan kohteeksi. Kahta kelpo aatelismiestä harmittaa aateliston naisten pariin levinnyt kirjallisuusinnostus jonka takia naisista on tullut nirsoja ja vaativia keskustelukummpaneita. 

                    Miehet järjestävät pilan. Toisella herralla on kamaripalvejija jolla on kirjallisia ambiittioita. Kamariherra tällätään korkea-aatelin vaativiin ja hienoihin asuihin ja hänet lähetetään kurtiseeraamaan nirsoja naisia. Jotka ovat kuin sulaa vahaa.

                     Termi Les Precieuses oli nimitys naisille jotka pitivät kirjallisia salonkeja mikä oli kasvava ilmiö .  Salonkien leikkimielistä ja viehättävää käytöskoodia sekä ihailtiin että naureskeltiin. Miehet kokivat että tyhjät eleet olivat korkeammassa huudossa kuin paljas hyveellisyys.

                     Mediaylimystö on Suomessa aatelia vastaava kasti. Heillä on vaikutusvaltaa ja koreutta ja mainetta. Ja kas suomalaisen mediakentän creme de la creme eli Matias Turkkila ja Rakel Liekki löytävät yhteisen salonkilässytyksen kielen. Kuckeliquu-kielen. http://areena.yle.fi/1-2773901

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat