silmäneula kulttuuri on muutosta

Mutinaa naisvihasta

  • Elin Danielsson Gambogi: Rosa sisko
    Elin Danielsson Gambogi: Rosa sisko

      En halua, syystä etten uskalla, viitata mihinkään konkreettiseen viime päivien tapahtumaan. Muistutan vaan että sanat netissä ovat tekoja.

       Ihmisen ehjyys syntyy sekä siitä että ihminen on säästynyt traumoilta ja siitä hänet halutaan nähdä ehjänä.  Ihminen voi selvitä traumoista jos hänet halutaan nähdä ehjänä. Maalauksessa sisarestaan Rosasta Elin Danielsson Gambogi näkee mielestäni sisarensa ehjänä.

       Tämä on ensimmäinen kerta kun minä suomalaisena naisena, +60, joudun tyytymään mutinaan suoran puheen sijasta. 

      

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Eero Mattila

"Ei haukku haavaa tee!"
- sanat eivät netissäkään ole tekoja.
"Sanat ovat teon korvike." niin netissä, maanpäällä kuin taivaassakin...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ihmiselle joka rakentaa elämäänsä uudestaan trauman jälkeen ovat lannistavat sanat tekoja. Aivan kuten muut ympäristötekijät. Toipilasta ei pidä usuttaa urheilusaavutuksiin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ihminen on henkinen ja fyysinen olento, missä molemmat osuudet muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Teoilla vaikutetaan fyysiseen osaan ja sanoilla henkiseen, mutta nämä osat ovat erottamattomat, esim. fyysinen kipu on viimekädessä henkinen kokemus, ja henkinen kärsimys voi ilmetä fyysisinä oireina. Eli olen eri mieltä: sanat ovat tekoja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Videolla jossa isä opetti pientä taaperoaan hakkaamaan pehmolelua näkyi miten pienen tytön tasapaino järkkyi. Ihan kirjaimellisesti; tyttö alkoi kompastelemaan vihaavan isän 'treenin' aikana.
Sanonta 'ei haukku haavaa tee' ei sovellu maailmaan missä on muuta kuin vihaa ja pelkoa.
Rakentava ja rakastava haukku on jotain muuta kuin vihaava haukku jonka tarkoitus on lannistaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ja valheellinen kollektiivinen syyllistäminen tai sellaisesta syyllistämisestä valheellisesti syyllistäminen ovat kollektiivisesti väärin kohdennettuja vihatekoja, ks. esim. http://paulivennervirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #5

Olennainen sana tuo ensimmäinen. Mutta kyllä tänne mahtuu.

Eero Mattila

Aika paksua juttua.
- minkään olemassa olevan länsimaisen lain mukaan sanominen ja tekeminen eivät ole sama asia. Tottakai sekä sanoilla että fyysisellä ohjauksella voidaan vaikuttaa ja saada toisia ihmisiä tekemään asioita, joita eivät haluaisi tehdä, mutta silti herätkää!
- Saudi-Arabiassa ollaan nyt lynkkaamassa runoilijaa. Mutta häntäkään ei teloiteta tekojen vaan sanojen vuoksi.
- Ymmärrän kyllä että teillä on pyrkimys ajatella laveasti, mutta aikuisten oikeasti, jos sanoja ja tekoja ei osata erottaa toisistaan ollaan väärällä tiellä. Sen tien päässä elää pelko ajatusrikoksista. Kenenkään ajattelua ei saa estää/tukahduttaa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kyllä sanoistakin voidaan tuomita joissakin tapauksissa, mikäli olen oikein ymmärtänyt. Sanominen on tietysti teko siinä missö kupin nostaminen pöydälle, molemmat vaativat lihasten käyttöä.

Kukaan ei ole kieltämässä keltäkään oikeutta ajatella mitä ikinä haluaa. Kukaan ei edes kiellä sanomasta tai kirjoittamasta mitä tahansa. Ajatteleminen ennen kirjoittamista ei ole sensuuria.

Meillä on aisat ilmeisen hyvin Saudi-Arabiaan verrattuna, kun ketään ei olla teloittamassa runojen rustaamisesta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Naiset ovat mukana somessa. Naiset eivät ole tulleet someen loukattavaksi vaan osallistuakseen keskusteluun.
Mitä mieltä olet tuosta maalauksesta? Siinä voisi olla, sanoisin, kuka tahansa kanssakeskustelija. Kanssakeskustelijat on hyvä ottaa huomioon. Sitä kutsutaan dialoogisuudeksi.
Sinähän olet nyt dialooginen. Mutta tapahtuu ikävä kyllä muunkinlaista puhetta ja nimenomaan naisia kohtaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kauniita upeiden naisten kuvia muuten nuo kaksi tuolla ylälaidassa. Somessa on muunkinlaisia kuvia ja kuvauksia vaikka mistä, myös naisista, rumiakin ja nehän ovat useimmiten vääriä.

Blogimotossani kerrotaan taipumuksesta kaksoistrollaukseen ja kökköönkin provosointiin. En nyt tuota pettymystä. Hyppää seuraavaan kommenttiin jos odotat hyminää. Muistattehan radion naisasiaohjelman, jossa toistettiin tuontuosta hirmuhauskaa slogania sikasikasikasikasika...! Se oli ihan jees, koska sen sanoi kauniiksitiedetyn naisen kaunis ääni - ja sillä ei tarkoitettu kollektiivissesti loukaten koko ihmiskuntaa, vaan ainoastaan valikoiden syyllistä osapulta. Sanathan ovat vain sanoja, ja puhutaanhan sitä poliiseistakin fasistisikoina ja juutalaissioista ja jenkkisioista ja yms.

Suomessa ja länsimaissa on siis sopivaa ja pol.korrektia sanoa ylipäätään miestä siaksi, esimerkiksi sovinistin näköistä tai lihaa syövää tai muuten vaan potentiaalisen raiskaajan oloista. Monikulttuuristuvassa maassamme olisi ehkä syytä tiedustella, voiko puhua sioista niissä mahdollisesti eteentulevissa harvoissa tapauksissa joissa olisi aiheellista syytä...
Kun siis sana 'sika' on paitsi leikillinen haukkumasana, meillä kantiksilla ihan juhlapöytäänkin kelpaava mukava puttepossu-olio, mutta joissain kulttuureissa paljon verisemmin loukkaava. Mitä tunteellisesti tuomitsevaa sanaa käyttää vaikkapa raiskaajasta sian tilalla, kun hän ei ole stereotyyppisesti valkoinen luterilainen heteromies, vaan vaikkapa tummahko toisuskoinen nainen?

Oikeastihan raiskaajasika on raiskaajasika aina etnotaustaan ja sukupuoleen katsomatta - jos hän joskus kuitenkin olisi nainen, sanoisinko korrektimmin esimerkiksi raiskaajahöpönassupossuhuikeliinihyisuatuhmamitenuskalsitsisko.

Eero Mattila

Tottakai sanoista voidaan tuomita. Sanallinen uhkaaminenkin on rikos.
- Mutta aikuisen ihmisen pitää osata erottaa sanominen tekemisestä.

- Keskustelun rajoittaminen ja sanojen pelkääminen on hyvin lyhytnäköistä ja lisää aivan varmasti nimenomaan tekoja jos ihmiset eivät voi vapaasti keskustella ja päästää höyryjä. Keskustelun avulla voidaan oppia ymmärtämään toisia ja suunniteltukin teko voi jäädä tekemättä.

- On oltava äärimmäisen varovainen kaikissa yhteiskunnan toimissa joilla rajoitetaan sananvapautta. Sananvapauden rajoittamisella ei ole koskaan saatu mitään hyvää aikaan.

- Teoista pitää sen sijaan olla selkeä ja tuntuva seuraus. Seuraus on signaali sekä tekijälle että ympäröivälle yhteiskunnalle, että rikolliseen toimintaan puututaan ja teoilla on seuraamuksia. Seuraamuksen on oltava niin tuntuva, että ihminen ajattelee ja toivon mukaan myös keskustelee ja jättää typeryydet tekemättä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Edelleenkin, jonkinlainen teko se on sanominenkin. Teko ei tarkoita pelkkää fyysistä tekoa.

Sananvapautta ei rajoiteta ennakolta, mutta lainvastaisista sanomisista voi tulla seuraamuksia. Mikään oikeus, edes oikeus sananvapauteen, ei anna oikeutta rajoittaa muiden oikeuksia. Jos kielteisiä, paikkaansapitämättömiä ja vääristeleviä asioita toistetaan jatkuvasti esimerkiksi internetissä, voivat teot myös realisoitua tosimaailmassa.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Kuinkahan moni on tuomittu on tuomittu väärästä valasta, kunnianloukkauksesta, valehtelusta todistajana ja monesta muusta asiasta, jossa sanat ovat olleet tekoja.
En itse pidä noita mitenkään sananvapautta rajoittavia, vai kuuluuko sinun sananvapauteesi se että oikeudessa todistajana voi vapaasti valehdella kun sanat eivät ole tekoja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sanan säilää on helppo käyttää, helppo on haukkua ja pistää kaikki turvapaikanhakijatkin samaan kasaan ja tuomita kaikki yhdessä.

Mutta huomionarvoista on myös se, että helppo on haukkua rasistiksi, natsiksi ym. omien ns. oikeiden mielipiteiden mukaan.

Kumpikaan ei ole kivaa, eikä korrektia, mutta ihminen on julma eläin, varsinkin täällä virtuaalimaailmassa, kun ei tarvitse silmiin katsoa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ihminen ei ole predestinoitunut julmaksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#10 Mistäköhän sinä tuon sananvapauskysymyksen loihdit ja miksi? On kuin laittaisit sen tämän blogin, toki kierrellen ja kaarrellen esitetyn mutta kumminkin, sisällön ja itsesi väliin.
Somessa nuijitaan sanoilla naispuolisia kanssakeskustelijoita törkeään tyyliin. Täti ottaa asian vakavasti. Sinä vastaat 'johan on paksua, sananvapaus!'

Eero Mattila

"Sanat eivät ole tekoja" netissäkään.
- Hyvin yksinkertaista. Asioista pitää voida puhua mutta asioita tai niiden merkityksiä ei pidä tarkoituksella sotkea.
- En todellakaan tunnista, että täällä naisia nuijittaisiin enempää kuin miehiä enemmänkin päinvastoin. Mutta naisasiaahan saa revittyä ihan mistä tahansa. Naisten tasa-arvokysymys netissä on minulle ihan uusi aluevaltaus. Eiköhän kannattaisi keskittyä saamaan naisille elämän mahdollisuudet täällä maan päällä ja erityisesti keskittyä katsomaan naisten asemaa Suomen ulkopuolelle, siellä on kyllä työsarkaa ja ihan oikeitakin ongelmia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tässä vaan aletaan huomata että naisen asema on Suomessa huonontumassa. Antifeminismi joka teoriana on vaikeaselkoinen osoittaakin käytännössä sisältävän hälyttäviä piirteitä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kyllä haukku haavaa tekee ja henkinen väkivalta on jopa pahempaa kuin fyysinen.

Tosin lisään tähän, että kotiväkivaltaa kun on tutkittu, niin naisten osuus juurikin henkisellä puolella on miehiä suurempi.

Matti Kolehmainen

Jos kerran sanat ovat tekoja niin milloin sinä Sini Lappalainen tulet hirttoköysinesi ovelleni, kun kerran nimittelit minua eräänä päivänä natsiksi kun et jaksanut muuten argumentoida? Sanat, ne sanat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Muistan kyllä että jo ensimmäisellä kerralla kun väitit tuota tarkistin etten ollut nimittänyt sinua. Otit itseesi vaan. Koska mahdollisesti halusit syyllistää minua tai muuten vaan?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin se on täällä nettimaailmassa aina helpompi haukkua ihmisiä , varsinkin kun ei tarvitse päin naamaa mitään sanoa.

Varsinkin päättäjät ja julkisuudessa olevat ihmiset ovat aina olleet pilkan kohteena, helppoa ja hauskaa. :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No aika vähän on pilkattu esim presidenttiä tai pääministeriä. Ainoa päättäjä joka tällä alustalla on lähes lynkattu on Heidi Hautala. Siinäkään ei käytetty persoonaan menevää solvausta vaan lähinnä volyymia jolla paisuteltiin juttua. On huomionarvoista että oikeistolaisiin ja kansallismielisiin naispoliitikkoihin EI kohdisteta vastaavia ajojahteja vaikka tilaisuuksia tarjoutuisi. Ajattele sitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset