silmäneula kulttuuri on muutosta

Äänessä täällä tänään Sini Lappalainen Alpi Ripatin rinnalla

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Janten laki , kertoo maneereista joilla alistavaa ja konservatiivista valtaa pidetään yllä.

Henkilöä joka uhkaa valtaa pitävien alistajien asemaa varoitetaan luulemasta liikaa itsestään jne. Tästä saimme esimerkin eilen kun vantaalaista Alpi Ripattia (hyvä Vantaa!) alettiin syyttämään itsensä korostamisesta kun hän kertoi mikä oli tärkeässä yhteisöllisessä rituaalissa häntä vaivannut ja mihin, rasistiseen huuteluun, hän myös oli puuttunut. Eihän tässä muu auta kuin itsekin pitkästä aikaa avata blogi ja sanoa 'hei minäkin olen olemassa enkä minäkään tykkää rasistisesta huutelusta. Onneksi en ole joutunut sellaiseen pitkään aikaan puuttumaan'.

Janten laki kertoo siis asenneilmapiiristä jonka avulla legitimoidaan epäreilua valtaa. Tehdään selväksi että ihmisten pitäisi jo etukäteen sensuroida itsensä ja pysyä nurkassa jotta kiusaajakingit ja kylän pohattatyypit voisivat jakaa yhdessä valtaa ilman häiritsevää kyseenalaistamista. On hyvä tunnistaa Janten laki. Kun sitä huomaa sovellettavan ei pidä ujostella senkään uhalla että joutuu itse samalle tulilinjalle. Niinpä minäkin jatkan tässä vauhtiin päästyäni ja kerron Alpin tavoin mitä sydämelläni on.

Puolustusministeri on vilauttanut kodinturvajoukkoja. Ei kalskahda hyvältä. Turva on sivistyksessä ja inhimillisyydessä. Niiden suojaaminen on poliittista toimintaa. Niin kauan kun kylän keskellä on kirjasto ja sisäänastuessani kohtaan kirjastoissa vallitsevan ilmapiirin olen turvassa. Kiitos että kuuntelitte. Sini Lappalainen Vantaa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ryhmäpaine voi olla ja usein onkin hienovaraisen ohjaavaa - Janten laki ei siis yleensä ilmene selkeässä muodossa ja toisaalta ihmisellä on myös taipumus mukavuudenhalun seurauksena ajautua opportunismiin.

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän amgs kuva

Hyvä Sini. Sinua tarvitaan! Itse en ole vain ehtinyt kirjoittaa. Olen välillä käynyt lukemassa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tälläkin blogialustalla kirjoittelee naisia, joilla on näkemystä ja kokemusta roppakaupalla. On erinomaisen mielenkiintoista lueskella heidän kannanottojaan. Tietävät paljon ja osaavat asiat.

Tosin meikäläinen ainokaisena lapsena, ilman siskojen tuomia naisnäkökulmia, on joskus ymmällään joidenkin naisten logiikasta.

Muuten kokemuksesta tiedän, että eri kulttuureissa naisten logiikka on erilaista.

Tsemppiä Sini!
Vähättelevät, polkevat y.m., mutta linja näkyy säilyvän.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiitos kaikille tsemppauksesta ja kommenteista!

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Sun käsityksesi Sandemosen Janten laista on minun mielestäni kapea ja aika pahasti väärin ymmärretty.
Olisi hyvä lukea koko kirja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No voisithan sinäkin vähän avata että miten kapea.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Vastauksena tähän on vain, että lue koko kirja.

Sandemosen kuvaus ja itse koettu kokemus joutumisesta ahdistavan yhteisön puristukseen, yhdenmukaisuuden normiin, on musertava.
Paljon syvempi ja vakavampi ilmiö, kuin jokin poliittinen mielipide.

Yhtä lailla Pakolaista voi pitää arkipäivän fasismin kuvauksena.
Toisaalta ihmisestä voi tulla luova ja nerokas, ei siitä huolimatta, että olosuhteet olivat ankarat ja vaikeat, vaan nimenomaan sen ansiosta.
Lahjakkuus ja luovuus syntyvät mahdottomien esteiden voittamisesta.

Janten laki on ollut minun ja poikani huoneentauluna monta kymmentä vuotta.
Ei enää kirjaimellisesti näkyvillä.
Älykkäät ja lahjakkaat ihmiset ovat uhka valtaapitäville.

Janten lain kahdestoista käsky kuuluukin:
Älä naura meille

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiitos. Kyllähän sinä sitä nyt vähän avasitkin. Olen tietoinen siitä että jotkut yksilöt pystyvät murtautumaan ulos matalista kuvioista edellyttäen että heillä kuitenkin on jonkinlaisia ystävällisyyden kokemuksia. Janten laki kuvaa kuitenkin ja sitä käytetään kuvaamaan yhteisössä ylläpidettyjä vähättelyyn perustuvia jarruja.
Olen vahvasti sitä mieltä että rasismi ja muut myös poliittiseen kenttään kuuluvat mielipidetryppäät liittyvät mentaliteetteihin, hyviin ja huonoihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset