silmäneula kulttuuri on muutosta

Metsäkin on pyhä paikka

         Lukiessani Expressenin Joel Halldorfin pohdintaa Notre Damista tulin huomanneeksi yhtäläisyyden metsien ja katedraalien välillä.

         Halldorf selostaa kuinka katedraaleja ennen rakennettiin suurina yhteisprojekteina jotka olivat sukupolven mittaisia tai ylisukupolvisia. Rahoitusta saatiin aikakauden rikkailta mutta varatonkin osallistui työllään.

          Nykyään, kun rakennetun ympäristön elinkaari ja rakennusprosessin rytmi ja materiaalien ankkuroituminen perinteisiin ovat mitä ovat, pääsemme kokemaan valtavaa ihmetystä ja kunniotusta vanhassa metsässä. Vanha metsä. siis normaali, ilman suuria puuttumisia elävä metsä, kertoo paremmin kuin rakennuskulttuuri siitä että takana on pitkä aika ja edessä on aikaa ja että on ihmeellistä saada todistaa tätä hetkeä.

        Metsän kaato ja maaperän rikkominen tuntuvat kaikista, luulen niin, meidän aikanamme pahemmalta kuin ennen. Se johtuu osittain siitä että elämme ympäristössä jossa esineet ja rakennukset ovat muotonsa ja koostumuksensa puolesta ja monin muin tavoin väliaikaisia.

https://www.expressen.se/kultur/joel-halldorf/darfor-bygger-vi-inga-kate...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Liikun paljon metsässä ja muutaman kerran itkukin tullut, kun olen vanhaan tuttuun metsään mennyt ja se onkin hakattu aukeaksi ja maapohja myllätty kuumaisemaksi. Pahimmat metsien raiskaajat ovat Metsähallitus ja yhteismetsät.

Kun keskustelee metsäasiantuntijoiden kanssa, tuntuu, että heiltä paljon puuttuu, kun eivät metsälle muuta arvoa tiedä kuin sen rahallisen arvon hakattuna. Se on nykyaikaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuntuu kyllä aina vaan tuskallisemmalta nähdä raiskioita.

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki

Esitän sinulle Sini kutsun tulla tutustumaan metsään. Voidaan samalla keskustella metsänhoidosta laajemminkin. Mutta ennen sitä pyydän että et puhu metsästä yhtään mitään ennen kuin olet ihan oikeasti siellä käynyt.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ihan mielenkiinnosta, mistä erikseen päättelit, ettei Sini olisi metsässä käynyt?

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Metsällä voi olla eri ihmisille erilainen merkitys. Itse en ns. hoidettuja puupeltoja metsiksi kutsuisi, ja nyt on samaan hengenvetoon sanottava, että en käytä termiä "puupelto" negatiivisessa mielessä. Metsänomistaja kai katselee metsiään eri silmällä kuin tällainen metsissä samoilija, ja molemmat ovat yhtä oikeassa. Kyllä omakin silmä hieman sairastaa kun katselee tuossa lähellä olevaa kahta rinnakkaista samaan aikaan istutettua aukkoa, toinen on hoidettu ja raivattu kahteen kertaan, toiselle ei ole tehty mitään, vaan koivut ovat peittäneet kuusentaimet eli kuusien kasvu on melko pientä.

Niin ja viimeksi eilen kun tuossa lähimetsässä tai entisessä metsässä tallustelin niin tuli väkisinkin laskeskelluksi koska tältä alueelta seuraavan kerran päätehakkuun muodossa hyödynnetään metsää, ja tulos on noin 2090. Ympäristössä on monen omistajan metsiä, tai siis oli, nyt on aukkoa aukon vieressä, ja jäljellä olevienkin metsien kohtaloksi tulee lähivuosina hakkuut. Niin kauan kun Suomi edes osittain elää metsästä, nämä hakkuut on vain hyväksyttävä, eli sitä kakkua ei voi syödä ja säästää samaan aikaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minusta voisi olla mahdollista ainakin jonkinverran vähentää avohakkuita. Kirjoitukseni ei kyllä ollut kirjoitettu sellainen tendenssi mielessä. Kärki taisi olla pikemminkin rakennuskulttuuriin päin. Vanhoja vuosisataisia rakennustapoja ja -taitoja ei pidetä yllä eikä hyödynnetä.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

No eihän Sini ole Vantaalta käsin ,viimeisten parikymmennen vuoden aikana kuin
Persuja metsästänyt.Ei siinä ole kerennyt kaiken maailman metsissä samoamaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mutta metsä ei ole ihmisen aikaansaannos, katedraali on. Jos pitkäaikainen rakentaminen tekee rakennuksesta katedraalin, tunnettu on Iisakin kirkko. Barcelonassa arkkitehti Antoni Gaudín suunittelemaa ja vuonna 1882
aloitettua kirkkorakennusta, joka ei vielä ole aivan valmis, voi hyvällä syyllä sanoa katedraaliksi. Suomessa tähän kategoriaan pääsevät vain muutamat kirkot.

Uudeksi katedraaliksi voisi nimittää Eurajoki3 nimisen kupolirakennelman. Muotonsa perusteella se voisi myös olla vaikkapa moskeija.

PS; väärinkäsitysten välttämiseksi Eurajoki3 käyttötarkoista myös moskeijaksi, ei olisi tarkoitus muuttaa alkuperäisestä tarkoituksesta, vaan laajentaa, ja toisaalta se olisi myös suoja terrorismia vastaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Metsä ei ole ihmisen aikaansaannos mutta luonnon erittäin mielenkiintoisen ja rikkaan vuorovaikutuksen ja symbioosien tulos. Metsillä on myös historia.
Ihmisten metsäkokemus on kiinni siitä miten paljon hän tietää ja pystyy aistimaan ja minkälaisia tapoja hänellä on olla metsässä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Suomalaisille metsä merkitsee paljon enemmän kuin esim. englantilaisille. Meille metsä on ystävä ja turvapaikka, ei synkkä ja pelottava paikka, jossa asuvat pahat henget ja jonne rikolliset piiloutuvat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #13

Luulen että vanhanaikaisia hakkuumetodeja hyödyntävillä pienyrittäjillä olisi nyt markkinarako.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Metsiä on monenlaisia, eri puolilla maailmaa erilaisia, eivätkä ne edusta minulle "pyhyyttä" millään tavalla. Toki itketti lapsuuden lähimetsän parturointi, mutta uusia ja kauniimpia olen sen jälkeen nähnyt. Metsät kasvavat, muuttuvat ja ovat ikuisia, kun taas ihmisen rakentamat ikoniset rakennukset ovat uniikkeja eivätkä välttämättä kestä aikaa. Siksi ne ovat mielestäni tärkeitä. Itken joka vuosi nähdessäni Sagrada Familian, koska se edustaa minulle jotain todella suurta ihmisyydestä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Ihana ja viisas kirjotus, kiitos Sini ❤ tulipa hyvä mieli nuin näkevistä näkemyksistä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lappalainen kirjoitti katedraaleista yhteisinä projekteina. On kuitenkin syytä muistaa, että iso osa ihmisistä joutui osallistumaan niiden yhteisöllisyyteen pakotettuina tai vähintäänkin peloteltuina.

Pakollisuuden tunnistaminen niin katedraalien kuin monien muidenkin merkittävien tekeleiden rakentamisessa ei kuitenkaan vähennä yhtään niiden kulttuurihistoriallisia, esteettisiä ja arkkitehtonisia arvoja. Avartaa vain käsitystä mistä yhteiskunnissa on kyse.

Joskus on anekdoottimaisesti verrattu Medicien Firenzeä ja Sveitsiä toisiinsa. Firenzen totalitarismissa luotiin eräitä maailmanluokan taideteoksia mutta Sveitsin demokratiassa käkikello ja linkkari. edelliset tuottavat suurta nautintoa katselijoilleen mutta jälkimmäiset ovat hyödyllisiä. Meillä lienee käyttöä molemmille. meidän pitäisi pystyä sovittamaan yhteen molempien arvojen tuottaminen pilaamatta ihmisten elämiä.

Mitä taas metsiin tulee niin niitä koskee tuo ihan sama yhteensovittaminen. Nehän ovat nekin monella tavalla hyödyllisiä, siis talousarvoista mielenrauhaan ja luonnon monimuotoisuuden tuomiin hyötyihin.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Tämän blogisi kautta suuret kiitokset kommenteistasi 18.5.2019. Itse päätin jo blogini julkaisun jälkeen olla osallistumatta kommentointiin, sillä tiedän ja näen kehityksen Eestissä ja Espanjassa. Kuin puhuisi tyhjille seinille. Nykyisen tilanteen juurisyyt tiedän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset