silmäneula kulttuuri on muutosta

Kirkon uusi rooli

Meillä on yhteiskunnallinen tilanne jossa uudenlaisella oikeistolaisuudella on enenevästi valtaa. Islamviha on tuon oikeistolaisuuden keskiössä hyvinä kakkosina tulevat feminismiviha ja kulttuurivasemmistoviha.

 Tämän oikeistolaisuuden silmiinpistävin laatu ja toimintatapa on kovuus ja häikäilemättömyys  argumentoinnissa ja keskusteluissa.

 Kun maamme äitihahmo nyt jättää virkansa ja tilalle astuu ehdokas jonka takana kasvava uusoikeisto on, voimme joutua tilanteeseen missä tunnelmat kovenevat ja kaikki keskustelunyritykset kariutuvat.

 En ole uskovainen mutta ajattelen että kristillinen kirkkomme voisi tarjota keskusteluareenan missä kovuutta ihannoivat ehkä pystyisivät keskustelemaan ilman agressiivista lynkkausmenttaliteettiä koska uusoikeisto ei eksplisiitisti ole kirkkovastainen kun se taas kokenee kaikki muut areenat hyysäri-, mölymystö-,femakkokotikentiksi.

 Tällaista mietin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Jorma Laine

Minäpä mietin tälläistä luettuani Sinun mietteesi:

Ei se ole oikeiston etuoikeus, se henkinen paha olo, joka ilmenee juurikin mainitsemallasi tavalla (keksi subjekti ja lisää sana viha). Sitä tapahtuu kaikissa polittisissa ryhmissä varsin tasaisesti. Suvaitsevaisto (V***u mikä sana..) piireissä se ilmenee suvaitsemattomien epä-suvaitsemisena.. mikä on sinällään varsin paradoksaalista.

Minä en haluaisi kutsua sitä vihaksi, sillä en jaksa uskoa, että se todella olisi vihaa. Sama koskee "realismia" mitä nämä tahot väittävät edustavansa.. ja voivat jopa olla oikeassakin.. edustavathan he toki OMAA realismiaan. Onko se sitten kiinni muussa maailmassa, on jo toinen juttu.

Mutta joku nimihän tuolle käytökselle eli sen puutteelle tarvitsee löytää.

Sanottaisikoon sitä vaikkapa..hmm.. musta-valko-idiotismiksi tai ihan muuten vaan tyhmyydeksi?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiitos, hyviä ajatuksia. Niinhän se on että musta-valkoisuus on tyhmyyttä. Ja juuri nyt kun maalle valitaan symbolijohtajaa niin asetelma hetkeksi näyttäytyy tavallista mustavalkoisempana kunnes kaikki tottuu paradigmanvaihtoon.

Hannu Keränen

Kristinuskon ja vasemmiston aatteet huonommassa asemassa olevien auttamisessa ovat hyvinkin sopusoinnussa keskenään. Kirkolla oli paljon enemmän jaettavaa vasemmiston kanssa, kuin näiden itseään kristityiksi tituleeraavien oikeistodarvinistien kanssa. Kun vasemmisto kuihtuu, jää enää kirkko puolustamaan syrjäytyneitä ja köyhiä. Oikeistoa, kuten Sauli Niinistöä, ei asia näytä yhtään kiinnostava.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

"oikeistodarvinisti"

Anteeksi tietämättömyyteni, mitä tarkoittaa sana "oikeistodarvinisti"?

EDIT: "kristitty oikeistodarvinisti"?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eikö kaikki kolme sanaa ole vakiintuneita.
Esimerkiksi naispappeuden vastustajat voisivat olla kristittyjä oikeistodarvinisteja.
Kysymys ei kuitenkaan liene ollut minulle.

Jorma Laine

Sinseni... Miten ihmeessä naispappeuden vastustaminen ja kristillisyys liittyy väkisin oikeistolaisuuteen? Konservatiivisyyteen kyllä usein ja varsin saumattomasti, mutta eihän se ole synonyymi oikeistolaisuudelle? eihän?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jormasensa, jos jossain niin näissä pressanvaaleissa juuri konservatiivisyys ja oikeistolaisuus ovat niiiin kiinteästi samassa pussauskopissa kun voi olla.

Lauri Korhonen

Voimme olla tilanteessa. Epäselväksi jäi kenellä ne tunnelmat kovenevat.

Peräänkuulutat keskustelunyrityksiä ja suret äitihahmon menetystä. Annatko esimerkin maamme äitihahmon yhteiskunnallisesta keskustelunavauksesta. Ei jotakin kansanosaa moittivasta eikä syyllistävästä vaan kutsusta aitoon vuoropuheluun.

Huomioi: Oikeuksien julistaminen ei täytä keskustelunavauksen määritelmää.

Se esimerkki kiitos?

Jouni Haimi

hei sini ..

kaikesta kummalisinta on ettätuosinun kuvailemasi kehitys on pääsäätöisesti tapahtunut juuri halosen virkakausilla.miksiköhän kävi näin?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Uusioikeistolaisuus ja vasemmiston heikentyminen ovat eurooppalaista trendiä josta minusta ei voi syyttää Halosta. Kysymys on miten Halosen ja samalla koko presidentti-institution kunnian voi palauttaa. Halonen on joutunut oikeistoturhautuneisuuden maalitauluksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minusta Halonen on uudenvuodenpuheissaan nostanut esiin teemoja joista olisi voinut syntyä kansalaiskeskusteluja.

Lauri Korhonen

Ei olisi voinut syntyä. Kerran vuodessa tapahtuvista julistuksista syntyy tuskin muuta kuin ärtymystä ja halveksuntaa.

Ripauksena sokeaa Ihailua niilta jotka näkevät maanäidin ajamassa asiaansa.

Mutta milloin Halonen on oikeasti osoittanut olevansa KOKO kansan presidentti?

Puolustanut suomalaisuutta. Syyllistämisen sijaan ymärtänyt miksi kansalaiset ovat vihaisia. Tehnyt sen nostamatta jotakin erityisryhmää muiden yläpuolelle?

Niinpä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

"Ei olisi voinut syntyä. Kerran vuodessa tapahtuvista julistuksista syntyy tuskin muuta kuin ärtymystä ja halveksuntaa.

Ripauksena sokeaa Ihailua niilta jotka näkevät maanäidin ajamassa asiaansa.

Mutta milloin Halonen on oikeasti osoittanut olevansa KOKO kansan presidentti?

Puolustanut suomalaisuutta. Syyllistämisen sijaan ymärtänyt miksi kansalaiset ovat vihaisia. Tehnyt sen nostamatta jotakin erityisryhmää muiden yläpuolelle?

Niinpä."
Tuo on kaikki jotain kuvitelmia. Ketä hän muka on syyllistänyt. Muistan että hän nosti väkivaltaisuuden esiin . Ei syyllistääkseen vaan kääntäekseen katseet todelliseen ongelmaan.

Käyttäjän Tkope kuva
Tommi Jalava

Yksi rakentava askel järkevän keskustelun suuntaan olisi, että vasemmistohenkiset keskustelijat lopettaisivat jauhamisen vihapuheesta ja alkaisivat argumentoida aiheista. Jos toisen osapuolen sanominen on heti ilmiselvästi "vihaa", on keskustelu käyty ennen kuin sitä on alettukaan. Miksi kirkosta pitäisi tehdä foorumi tällaiselle propagandalle?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vihapuheesta en tällä kertaa puhunut. Esitin uusoikeiston keskiössä olevan islamvihaa, femisnistivihaa ja kulttuurivasemmistovihaa.
Sitten puhuin kovuudesta.

Käyttäjän Tkope kuva
Tommi Jalava

Jestas sentään, vihapuhe kait kumpuaa kuitenkin vihasta!? Asia ei tuosta kielipelistä muutu sen kummemmaksi, mutta todistit itse sen mitä yritin sanoa: et halua keskustelua etkä tarvitse keskustelufoorumia, vaan foorumin, jossa voit vapaasti syytellä ja leimata niitä jotka ovat kanssasi eri mieltä.

Keijo Koponen

Vaikka näistä keskustelupalstoista saa sellaisen kuvan, että vasemmistolaiset ovat automaattisesti suvaitsevaisia hyviä ihmisiä ja vastaavasti oikeistolaiset itse piruja, niin kyllä todellisuus on aivan toista.
Koulutetut, keskiluokkaan kuuluvat ja oikeisto- tai liberaalipuolueita äänestävät ovat tutkimustenkin mukaan kaikista suvaitsevaisempia.
Ne vihaajat tulevat yleensä sellaisista piireistä, joissa perinteisesti äänestetään vasemmistoa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vasemmisto ei ideologisesti identifioidu heikkojen polkemiseen.

Aki Häkkilä

Vasemmiston ideologia pohjautuukin heikoksi identifioitumiseen ja muiden polkemiseen.

Jarmo Linkosalo

Sini, unohit tuon vihervihan, joka kumpuaa nimenomaan teollisuusdemari leiristä Satu Hassin veroviritelmien johdosta. Jyrkkä näkemysero, ihmiskunta kuluttaa energiaa ja ruokaa suurinpiirteen saman verran, elettiinpä kaikki yltäkylläisyydessä taikka köyhyydessä, Hassin mallin mukaisesti köyhyydessä. Yltäkylläisyydessä energian suhteellinen hinta tilinauhaan nähden pienenee ja kiinnostus hieman kalliimpaan uusiutuvaan energiaan suurenee. Kansalaismielisyys taasen ompi vaikka tämmöstä:

http://www.youtube.com/watch?v=JGXJ1S0ztgs

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Aki, tai siihen että myönnetään että heikkoja on olemassa ja siksi hyväksytään ns pos. syrjintä ja verot ja muut tulonsiirrot.
Jarmolle, en nyt keskustellut vihreän liikkeen historiasta jota en edes tunne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset